FOTO  OPASNOST OD URUŠAVANJA Odron nije saniran, ali je pušten promet

Šemovac Kriva ćuprija odron
Hercegovina.info

Na lokalitetu Starog grada u Mostaru, u petak 1. siječnja došlo je do odrona ispod ceste u Ulici Gojka Vukovića koja povezuje relaciju od Lučkog mosta do naselja Šemovac. Odron zemljanog dijela se dogodio nedaleko od Krive ćuprije.

Službenici Policijske uprave Mostar od tada do danas (7. siječnja) nisu dozvoljavali promet motornim vozilima navedenom cestom (osim stanara), zbog bojazni od daljeg urušavanja tog dijela podloge i ceste.

S tim u vezi, poslali smo upit agenciji Stari grad koja je nadležna za brigu i očuvanje Starog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, raspitujući se je li se poduzelo nešto kako bi se odron sanirao i kako bi se objekti u blizini zaštitili.

Dobili smo odgovor kako su iz navedene agencije uputili dopise sa priloženim fotografijama na adrese Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara (načelnici), Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo (načelniku), te Službi civilne zaštite pri Odjelu za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Dopise su (sa priloženim fotografijama) poslali i Upravi Civilne zaštite FBiH, te Uredu UNESCO-a u Sarajevu.

Također, saznajemo da su zbog novonastale situacije reagirali neki od stanara iz tog dijela grada, te iz Policijske uprave Mostar kako bi se hitno nešto poduzelo na sanaciji odrona, te spriječila eventualna devastacija objekata.

Po nalogu iz Gradske uprave, tijekom četvrtka (7. siječnja), radnici J.P. 'Komunalno' su izašli na teren, te je postavljena privremena signalizacija. Promet je u ovom dijelu grada omogućen, ali uz suženje kolnika do okončanja sanacije odrona/klizišta. Iz agencije Stari grad još nismo dobili odgovor koliko bi sanacija trebala trajati, jesu li i u kojoj mjeri ugroženi okolni stambeni i ugostiteljski objekti, te tko bi trebao biti izvođač radova.