FOTO/VIDEO  Oni su Božić došli proslaviti u Hercegovinu, daleko od svojih obitelji i domova

Božić, Međugorje
Hercegovina.info

Iako je Božić blagdan koji se slavi u svojim domovima i u krugu najmilijih, neki nerijetko iskoriste ove najljepše dane u godini za putovanje,, te Božić provedu daleko od svoga doma. Tako je u Hercegovinu, točnije u Međugorje, Božić došao proslaviti veći broj hodočasnika. Njih čak 3500 ovih dana stiglo je iz Ukrajine.

Pred župnom crkvom svetog Jakova sreli smo dvije starice Nadju i Hallu. Fotografirale su se ispred jaslica koje su napravili članovi zajednice Cenacolo.

Pitali smo ih zašto Božić daleko od svog doma.

Božić,Međugorje

"Nije mi ovo prvi put. Ovdje mi je super provesti Božić. Vi ovdje imate blagodati koje mi nemamo u Ukrajini. Lijepo je biti i u svojoj domovini, svojoj kući za Božić, ali ovdje je također nešto posebno", kaže Halla.

"Ovdje kod vas vlada pravi mir. U Ukrajini je situacija napeta, ali tamo gdje mi živimo sve je mirno. Mi dolazimo iz Ivano-Frankivska gdje je situacija dobra, no vi ste ovdje zaista blagoslovljeni", dodala je Nadja.

Federico Slavka iz Argentine već 20 godina dolazi u Međugorje.

"Božić u Međugorju je radost, mir, radost i trenutak u kojem nas Božja ljubav obavija na poseban način. Ovog Božića stavljam posebno one koji bi htjeli biti ovdje, u srce jaslica", kaže Federico.

Božić,Međugorje

"Za mene Božić ima toliko stvari, ali u ovom trenutku ću istaknuti jednu, a to je način na koji Bog čini stvari. On poštuje vrijeme, jer u trenu je mogao spasiti čovječanstvo, ali ne, htio je čekati određeno vrijeme. Želio je da Isus devet mjeseci bude u utrobi Djevice Marije, da bude dijete i da raste, da bi tada započeo svoj život, u vremenima Boga Oca. Izvan tolikih radosti koje Božić donosi, u svakoj Božjoj poruci važno je vrijeme. Iako nas tjera da čekamo, nikad ne kasni. Sretan Božić vašim čitateljima", poručio je Federico.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota rekao nam je kako su svi oni koji su stigli ovih dana u Međugorje napravili veliku žrtvu.

Božić,Međugorje

"Očito je da Međugorje ovim ljudima donosi jako puno budući da su se odlučili na takav korak, da Božić dođu proslaviti ovdje. Na stotine kilometara spremni su prevaliti da bi stigli. Primjerice oko 3500 hodočasnika je stiglo iz Ukrajine. To je nešto veliko. Oni su na sebe spremni uzeti žrtvu. Put je dug, puno je prepreka, granica. No, njima to ništa nije problem jer imaju jak motiv. Kažu mi da ovdje nalaze Majku Kraljicu mira i to ih potiče. Njihova žrtva je velika. Oni je čine zbog sebe, svoje obitelji, ali i cijele Ukrajine. Oni mole za mir, da se on sačuva u njihovoj zemlji", kaže međugorski župnik.

Uprizorenja 'Živih jaslica' ove godine nije bilo, ali članovi zajednice Cenacolo i ove godine su se potrudili.

"Kao i svake godine momci iz Cenacola su napravili ove jaslice. Ove godine nemamo živih jaslica, ali zato su oni napravili ove predivne jaslice svojim rukama i radom. To je nešto jako lijepo, ali i tradicija da oni to čine ispred crkve", dodao je župnik.

Božić,Međugorje

Za kraj je poručio kako se za Božić treba osvrnuti oko sebe.

"Božić je blagdan darivanja. Bog daruje sebe nama ljudima. To je poziv da i mi darujemo nešto od sebe, da se okrenemo oko sebe. Svatko naravno misli na sebe i svoju obitelj i to je posve normalno. Ali Božić je nešto više od toga. Treba se okrenuti oko sebe vidjeti ima li netko u potrebi. Treba otići do te osobe i darovati joj nešto. Može to biti darivanje svog vremena, dobre želje, da saslušamo osobu u potrebi, darujemo kroz materijalno i poklone. Na razne načine možemo drugome pomoći", rekao je za Hercegovina.info fra Marinko Šakota.

Nakon mise ponoćke ispred crkve svetog Jakova pjesma i radost.

Brojni su svoj red ovih dana čekali ispred ispovjedaonica, a ne ispred trgovina. Bez pretjeranog blještavila, nešto malo drugačiji od komercijaliziranog Božića koji današnji svijet nudi, ovi ljudi pronašli su kod nas u Hercegovini.