FOTO  On je Čitlučanin koji slika Eminu, Sarajlija zaljubljen u Hercegovinu, umjetnik koji ima izložbi skoro koliko i godina

Marko Šaravanja, vijesti
Hercegovina.info

Magistar grafike i profesor likovne kulture Marko Šaravanja iza sebe ima više izložbi nego li godina, više tekstova i komentara nego li vlasi na glavi, a i svoj vlastiti dom na Dobrom Selu pretvorio je u dvokatnu galeriju.

Osebujnog umjetnika, stila neviđenog u Hercegovini odlučili smo posjetiti kod kuće. U prizemlju nas je dočekao nasmiješeni domaćin i Šaravanjina ‘klasika’ - red umjetničkih dijela s kojima dočekuje goste. Zapravo neklasična klasika. Umjetnost se srasla s domom Šaravanja, tu Markove slike nađoše dom, a doma više i nema bez njih.

Red umjetnosti, red razgovora, red dobre kave i udomaćismo se brzo. Gotovo da ne poželjesmo više otići, jer je Markov svijet mnogo lakši i ljepši od svakodnevnog. To je svijet očišćen od nebitnog, a fokusiran na svaki, najmanji, najsavršeniji detalj oko nas.

Dok nam priča kako je njegova kuća zapravo svratište za obitelj i prijatelje, poput “kafića u zdravlje”, pridomeće da je vrijeme u koroni kratio slikanjem i komentiranjem na društvenim mrežama.

vijesti,Marko Šaravanja

Trudimo se razgovarati, no oči vuku na njegove Emine, na Stari most, te poput Šantića 'padosmo' na lijepu Mostarku.

'S grana vjetar duhnu pa niz pleći puste

Rasplete joj one pletenice guste,

Zamirisa kosa kô zumbuli plavi,

A meni se krenu bururet u glavi!'

Šaravanja je veliki dio života proveo u Sarajevu, pisao je za brojne domaće medije, no mir je našao u hercegovačkom dijelu sebe, očevu rodnom selu, u kamenu i među maslinama.

Hercegovina je čest motiv na njegovim slikama. Njegova klasika oduševljava, šipci, stara hercegovačka kuća, Gospa međugorska, leptiri, cvijeće. No, dominiraju puževi i školjke.

vijesti,Marko Šaravanja

vijesti,Marko Šaravanja

Našao je na njegovim slikama mjesta i vinogradarski, hercegovački puž, u brojnim djelovima Hercegovine i Dalmacije i delicija, toliko vjerno naslikan da je dojam da će ubrzo sići sa slike. Nameću se i druge, južnije školjkice, lopoči, suncokreti, stabla, cvijeće. Drugi kat kuće nema stambenog dijela priče. Tu su samo radovi i postavka, koja se mijenja sukladno umjetnikovu raspoloženju.

vijesti,Marko Šaravanja

Šaravanja, za razliku od nekih umjetnika svoja djela ne stvara kopiranjem i drugim procesima, nego golim rukama i iz dubine duše.

Frustraciju koju svim normalnim osobama nameće društvo u kojem živimo, gdje vlada korupcija i nepotizam, a najbolje i najvrijednije ode preko granice, Šaravanja suzbija svojim vizijama, koje preslikava na platno.

‘Umjetnici’ skloni lijepo hvaliti stranku imaju zajamčenu prodaju, pa Markove slike, poput njegove majke, često odu u EU. Tamo im je sigurno i bolje, jer nije im mjesta u stranci. “

Prozor mojih sjećanja, Zagrljaj jeseni, Put u beskraj, Emine, Poruke u boci, nazivi su Šaravanjinih dijela koja ponajviše primjetismo.

vijesti,Marko Šaravanja

Marko Šaravanja rođen je 9. veljače 1987. u Sarajevu, a magistar je grafike i profesor likovne kulture. Grafiku je magistrirao na ALU Široki Brijeg, a u zadnjih 15 godina otvorio je 30 samostalnih izložbi od kojih se posebno izdvajaju ‘Prosvjetljenje, Emancipacija, Maestro” otvorene u Muzeju Književnosti i Pozorišne umjetnosti ‘Mak’ u Sarajevu.

Njegova djela nalaze se u brojnim domovima u Hercegovini i šire, a najbolja vremena za tog mladog umjetnika tek dolaze.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.