OLD SCHOOL Kupili zemlju za siću, pa prodali Vladi SBŽ-a za 200 tisuća

OLD SCHOOL Kupili zemlju za siću, pa prodali Vladi SBŽ-a za 200 tisuća
Žurnal

U Fojnici je za 200.000 KM, sredstvima Vlade SBŽ, kupljeno zemljište na kojem bi se trebala graditi škola koja će raditi prema hrvatskom planu i programu. Zemljište je kupljeno od tvrtke T.W.I. koja je za parcelu prošle godine izdvojila znatno manje novca, a tada je ono procijenjeno na oko 100.000 KM, piše Žurnal.  

Logika trgovaca vrlo je jednostavna – kupiti nešto, pa kasnije to preprodati po višoj cijeni. Još ako je krajnji kupac javna institucija, dobar profit je skoro pa zajamčen.

Tijekom 2021. godine prodavalo se oko pet duluma, odnosno 5.000 metara četvornih zemljišta na samom ulazu u Fojnicu. Poslovni partneri Sahir Mustajbegović, vlasnik kompanije T.W.I. iz Kiseljaka, i Igor Bošnjak, vlasnik tvrtke BI-materijal, odlučuju se na kupovinu ove parcele od jedne fizičke osobe.

U notarskom ugovoru upisana je kupoprodajna cijena od samo 20.000 KM. I Mustajbegović i Bošnjak za Žurnal priznaju da je parcela ipak plaćena znatno više. 

„Jeste to tako otišlo kroz papire, ali nema te zemlje za 20.000 KM tamo. Ja sam to dosta više platio. U ugovoru stoji toliko koliko stoji, ali nema za te pare ni duluma, a da ne govorimo dalje“, govori Mustajbegović, dok Bošnjak ističe da je „tu bilo nekog prebijanja“, pa su, kaže, „tom gospodinu nešto dali na ruke“, a čini mu se i „da je neki automobil dobio“.

Dakle, podaci u notarskom ugovoru, očito, nisu istiniti. No, nadležne institucije, prema našim informacijama, još uvijek nisu reagirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je jasno jeste da na ovaj način, sredinom 2021. godine, Mustajbegović i Bošnjak postaju vlasnici te parcele, tada procijenjene na blizu 100.000 KM. Mustajbegovićeva tvrtka T.W.I. je vlasnik zemljišta, a Bošnjak je bio supotpisnik notarskog ugovora. „Dijelimo sve po pola“, objasnit će Bošnjak novinarima Žurnala.

Oba gospodarstvenika za sebe kažu da su trgovci.  „Ja imam pravo za marku nešto kupiti, a prodati za 100. Trgovina je to“, kazat će Mustajbegović. 

Poslovni partneri ubrzo će pripremiti teren za preprodaju. Parcela pod brojem 1479 dijeli se na dva dijela, a u vlasništvu firme T.W.I. je i susjedna parcela, 1480. 

Slučajno ili ne, u isto vrijeme zemljište za gradnju škole tražila je OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići-Fojnica. Krajem godine Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBŽ odlučuje da će toj školi dati 200.000 KM za nabavku zemljišta. 

Ubrzo će se škola odlučiti da kupi oko četiri duluma zemljišta od tvrtke T.W.I. upravo za 200.000 KM. Ponovimo – u ljeto 2021. godine Mustajbegović i Bošnjak kupuju oko pet duluma, što je tada procijenjeno na oko 100.000 KM, da bi u siječnju škola kupila četiri duluma za duplo više novca.

Direktorica škole Mirjana Golub kaže kako ona nije znala za tu informaciju: „Ja nisam kompetentna da procjenjujem vrijednost zemljišta, vjerovatno da sam privatno kupovala možda bih drugačije gledala i razmišljala (…) Mi smo tražili sredstva ona koja su tražena od strane vlasnika.“ Dodaje i da ova lokacija nije bila prioritet, ali da su kupili zemljište tamo gdje su bili sigurni da će dobiti građevinsku dozvolu.

Za trgovce, na kraju, dobar posao. O zaradi Mustajbegović nije želio govoriti, dok Bošnjak kaže da bi profit trebao biti oko 50.000 KM. Ipak, obojica odbacuju navode da je riječ o ranije dogovorenom poslu. 

„Mi smo to kupili s drugim namjerama, ispalo tako kako je ispalo, bože moj“, govori Mustajbegović.

Ipak, zarada bi trebala biti i veća. Kao što smo već spomenuli, zemljište je isparcelirano. Kupac susjednih parcela trebala bi biti Općina Fojnica, jer bi tim područjem trebala ići zaobilaznica. Vlasnik tvrtke T.W.I. Sahir Mustajbegović ističe: 

„Moraju to kupiti, normalno. Općina Fojnica to mora kupiti i to je već u proceduri, eksprorijacija zemljišta.“

Nedavno su na sjednici Općinskog vijeća u Fojnici usvojene izmjene regulacijskog plana, pa je sada građevinsko zemljište namijenjeno za izgradnju objekta javnog sadržaja, te se može krenuti u realizaciju projekta gradnje škole i drugih objekata poput sportske dvorane i vrtića. 

No, direktorica škole Mirjana Golub kaže kako još uvijek nema tačnog datuma kada će početi radovi: „Škola je ovisna o donacijama, ovisna o potpori Vlade, tako da nema još uvijek konkretnih planova. Dok ne budemo 100% sigurni da će krenuti kako treba, kako je planirano, nećemo davati informacije u javnost.“

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ trenutno se nalazi u mjestu Gojevići nadomak Fojnice. U samom gradu nema svoje prostorije, nego koristi prostorije OŠ „Muhsin Rizvić“, a u toj zgradi smještena je i srednja škola, piše između ostalog Žurnal.

Treba kazati da je na sličan način dignuta laka lova u Prozor-Rami, gdje je član HDZ-a BiH Bogodol kupio za sitne novce staru kuću, pa ju prodao ZZO-u za krupne novce i ostao dobro dobar. Sve to smo prijavili i Tužiteljstvu HNŽ-a, zajedno sa svim dokaznim materijalima.