OKONČANA JAVNA NABAVKA Kome je u državnom Parlamentu kupljena limuzina vrijedna 94.440 KM?

limuzine,parlament BiH
Fokus

Parlamentarna skupština BiH nabavila je novu skupocjenu limuzinu, a ova javna nabavka je, kako saznaje Fokus.ba, realizirana prije tri dana. Kupljeno je vozilo vrijedno 94.440 KM, a riječ je o Passatu 2,0 TDI DSG 4MOTION.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača istaknuto je da se ova limuzina kupuje "za potrebe Parlamentarne skupštine BiH“. Nije precizirano je li se ona nabavlja, primjerice, za nekoga od članova Kolegija što je ranije, kada je riječ o vozilima ovako visoke cijene, bio slučaj.

Inače, najpovoljniji ponuđač je tvrtka AC Quattro iz Sarajevo. Riječ je ponuđaču koji često dobiva natječaje od državnih institucija, ne samo po pitanju kupovine vozila, već i usluga servisa, nabavke dijelove itd.

limuzine,parlament BiH

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača navedeno je da je postupak ove javne nabavke pokrenut 8. rujna, dakle u prvom tjednu izborne kampanje u BiH. Zanimljivo je, kako stoji u ovom aktu da je do 17. listopada, odnosno termina zakazanog za predaju ponuda stigla samo jedna ponuda i to ona od tvrtke AC Quattro.

limuzine,parlament BiH

Treba napomenuti i to da je ova nabavka skupocjene limuzine realizirana u svojevrsnom vakumu odnosno kada aktualni saziv Parlamentarne skupštine BiH brojni posljednje dane, dok novi saziv treba položiti zakletvu tek u studenom, kada SIP okonča sve aktivnosti vezane za brojanje glasova i utvrđivanje mandata.

Podsjetimo, Fokus.ba u prosincu 2020. godine objavio je tekst Bijesne limuzine izabrane za Špirića, Radmanovića i Krišto. Radi se o nabavci skupocjenih limuzina za delegata Nikolu Špirića (SNSD), te poslanike Nebojšu Radmanovića (SNSD) i Borjanu Krišto (HDZ BiH).

Tajništvo je tada prihvatio preporuku Komisije za javne nabavke te je prihvaćena ponuda autokuće AC Tomić iz Mostara za kupovinu tri nova automobile marke BMW 530 XD koji je porezne obveznike s uračunatim PDV-om koštao ukupno 329.175 KM!