FOTO  OK fest karavana kulture

OK Fest
Hercegovina.info

Počevši 2014. OK fest se godinama održavao na jednom od najljepših predjela u Bosni i Hercegovini, u Nacionalnom parku 'Sutjeska' tj. na Tjentištu. Iz godine u godinu, sve veći broj mladih ljudi, ali ne i nužno mladih, se okupljao ovdje da kroz glazbu izbaci negativnu energiju i tri dana, koliko traje fest, provede lijepo i bezbrižno vrijeme.

Početkom srpnja, od petka do ponedjeljka, ovo je postajao glazbeni centar regije. Negdje nalik Woodstocku, ni kiša ni jako sunce nisu mogli pokolebati ljubitelje dobrih svirki. Fest je pored Mostar summer-a i Beer festa u Beogradu, prijetio da postane jedan od najposjećenijih u regiji.

Ali 2020. godine, točnije sedmu godinu održavanja festa, poremetio je, kao i sve u svijetu, koronavirus. Savjeti stručnjaka i stanje u državi nikako nisu dozvoljavali okupljanje tako velikog broja ljudi, pa je fest prvobitno prebačen za kolovoz, a onda i u potpunosti otkazan. Ali ljubav OK festovaca i organizatora za lijepim druženjem, umjetnošću i dobrom glazbom nije mogla sačekati.

Napravljen je tzv. Nektar OK fest karavan.

Krenuvši od Foče, turneja je otvorena izložbom fotografija 'OK fest retrospektiva', autora Vedrana Ševčuka i Marka Ristića. Fotografi su uhvatili sve značajne i simpatične trenutke iz prethodnih šest godina te to nesebično podijelili s vjernim posjetiteljima karavana.

OK Fest

Zatim je održana projekcija filma 'Tusta', redatelja Andreja Korovljeva. Film govori i životu i radu Branka Črnca Tuste, pjevača poznatog punk benda iz Pule 'Kud Idijoti'. Cilj filma u suštini je bilo prikazati fenomen jednog života i neiscrpnu energiju jedne osobnosti. Suborci govore o njegovoj otvorenosti, ljubavi prema ljudima i njegovom zdravom razumu u nerazumnim vremenima.

"Došao sam prvenstveno zbog filma o Tusti. Nikada prije nisam bio na OK festu, prvenstveno, nije mi posao dozvoljavao, ali se nadam da ću sljedeće godine uspjeti odvojiti nekoliko dana i otići na Tjentište. Dok gledam ove fotografije, zaista se osjeća neka posebna emocija", rekao je Marko Škipina za hercegovina.info, jedan od posjetitelja karavane u Foči i dodajući da se nada kako će epidemiološka situacija sljedeće godine biti povoljnija za održavanje festa.

Također, predstavljen je film o još jednoj glazbenoj veličini novog vala, čovjeku bez koga bi ex-yu rock sasvim sigurno otišao u drugom pravcu. Dokumentarac 'Nebeska tema-Film o Vladi Divljanu' je priča o davanju jednog umjetnika svojim obožavateljima, nimalo skromnom dijeljenju ideja i glazbenika kome je jedna Dina postala centar svijeta. Vječnom dječaku.

Opet nešto što se vezuje sa stalni izvor inspiracije, jesu pripadnici 'new wave'. Promocija knjige 'Bunt djece socijalizma', autora Dušana Vesića. Ovo je zapravo posljednji dio trilogije. Prvi dio je o princezi rock scene 'Magi-Kao da je bila nekad', a drugi je također i naziv albuma 'Šta bi dao da si na mom mjestu'. Govoreći o svojoj knjizi, upoznao je sve s detaljima koji nisu bili toliko poznati javnosti o životu i radu članova bendova 'Idoli', 'Azra', 'Šarlo Akrobata', 'Haustor' itd. Ljubiteljima 'starog, dobrog rock and roll-a', ovo je sasvim sigurno zanimljivo štivo, vrijedno svake pažnje.

OK Fest

Na turneji jednog ovakvog tipa, koncert se podrazumijeva. U Foči je nastupao Kralj Čačka, te se potrudio da Fočacima dočara duh festa u što većoj mjeri. Kombinacija gitare i kontrabasa je idealan dobitak.

Sljedeća stanica OK fest karavana je Trebinje. S istim programom kao i u Foči, Hercegovci pokazuju istančan ukus za kulturu i umjetnost.

Zatim ide Zvornik, s malom razlikom u odnosu na prethodna dva grada. U Zvorniku je koncert održao Combine quartet. Zvuci jazza su posjetitelje teleportirali u neki cabare klub u New Orleansu s početka 20. stoljeća.

Raznolikost OK fest karavana je pokazala i svirka benda Kandža, Kodža i Nebojša u Banja Luci. Specifičan glas Olivera Nektarijevića, podsjetio je sve prisutne na OK fest iz 2017. godine i njihov premijerni nastup uz prešutno obećanje da će se opet družiti u prirodnom ambijentu festivala.

OK Fest

"Redovan sam posjetitelj festivala još od 2016. godine. Žao mi je što je ove godine izostao, ali ako je to cijena za brže uništavanje koronavirusa, onda je opravdano. Bio sam na svirci benda Kandža, Kodža i Nebojša i mislim da nije bilo razlike kao onda kada su svirali na otvorenom na Tjentištu", rekao nam je Dejan Arsić, koji je iskoristio svoj boravak u Banja Luci da posjeti karavanu.

Posljednja dva mjesta koja su na mapi karavana su Gradiška i Doboj.

Kamperi, umjetnici i svi oni koji su gladni pozitivne atmosfere i dobrih vibracija se najiskrenije nadaju da će u srpnju 2021. godine, tradicionalno doći na Tjentište, ugasiti telefone i postati dio regionalnog fenomena zvanog OK fest.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.