OGLASILI SE IZ ŠKOLE Premještaj za nasilnika, za snimatelje ukor

Osnovna škola fra Didak Buntić Čitluk, vršnjačko nasilje
Ilustracija

Učenik koji je u Čitluku tukao svog školskog kolegu za kaznu je dobio premještaj u drugu školu, dok su druga dva učenika koji su snimali video nasilja te isti objavili dobili strogi ukor. Odluka je to koju je donijela Osnovna škola fra Didaka Buntića u Čitluku nakon šokantnog videa kojeg su roditelji maltretiranog dječaka poslali redakciji portala Hercegovina.info.

OŠ fra Didaka Buntića iz Čitluka danas je priopćenjem objavila odluke i mjere koje je poduzela.

"Povodom vršnjačkog nasilja koje se dogodilo na autobusnom stajalištu nakon završetka nastave, a za koje je Škola primila saznanja 15. veljače 2022. godine, OŠ fra Didaka Buntića Čitluk obavještava javnost da je promptno poduzela sljedeće aktivnosti:

a) razrednik, pedagog i ravnatelj su obavili razgovor s učenicima/sudionicima događaja
b)razrednik, pedagog i ravnatelj su obavili razgovor s roditeljima učenika/sudionika događaja
c) koordinacijski tim Škole za prevenciju nasilja je održao sastanak
d) postupano je prema važećem Protokolu o postupanju u slučaju nasilja kao i Pedagoškim mjerama Škole
e) dana 17.02. 2022. godine održana sjednica Učiteljskog vijeća Škole
f) donesene su Odluke o pedagoškim mjerama i skladu s važećim Pravilnikom o pedagoškim mjerama Škole

"Škola je po primitku prijave o vršnjačkom nasilju učenika koji pohađaju istu, odmah postupila u skladu s važećim Protokolima o Pravilnicima o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja. S istim Škola je upoznala nadležne institucije kako bi što kvalitetnije zajednički riješili problem vršnjačkog nasilja", navode.

Na sjednici Učiteljskog vijeća Škole, održanoj 17. veljače 2022. godine, učenicima/sudionicima ovog nemilog događaja, većinom glasova izrečene su pedagoške mjere u skladu s Pravilnikom o pedagoškim mjerama Škole.

Shodno navedenom, izrečene su sljedeće mjere:

a)učeniku/počinitelju nasilja izrečena je pedagoška mjera premještaja u drugu školu što za posljedicu ima vladanje loše
b)učeniku koji je snimao i objavljivao video materijal elektroničkim putem izrečena je pedagoška mjera strogog ukora što za posljedicu ima vladanje loše
c)učeniku koji je objavljivao video materijal elektroničkim putem izrečena je pedagoška mjera strogog ukora što za posljedicu ima vladanje loše

"Nadalje, u skladu sa školskim preventivnim programom za tekuću školsku godinu, razrednici će u suradnji s pedagoškom službom Škole realizirati radionice s ciljem promoviranja odgovornog i nenasilnog ponašanja. Učenici koji imaju izrečene pedagoške mjere uključuju se u savjetodavni rad i pojačan pedagoški nadzor", ističu.

Roditelji učenika kojima su izrečene gore navedene pedagoške mjere o istim su obaviješteni pismeno, a dostava je izvršena putem pošte.

"Mediji su u više navrata tražili informacije o poduzetim aktivnostima Škole, kao i o izrečenim pedagoškim mjerama prema učenicima/sudionicima nemilog događaja, no Škola nije bila u mogućnosti iz etičkih i pravnih načela obavijestiti javnost prije no što roditelji istih učenika zaprime Odluke o izrečenim pedagoškim mjerama", naveli su iz OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku.

Podsjetimo, video kojeg su roditelji poslali našem portalu šokirao je javnost. Dok je jedan učenik tukao drugog, drugi učenici su sve snimali mobitelom, koristili brutalne psovke i nažalost uživali u onom što gledaju. Kada je jedan učenik pokušao pomoći dječaku koji leži na podu i ne pruža otpor začule su se riječi "pusti ga neka se igra".