OGLASILA SE I VLADA HNŽ Kažu da im treba 6 milijuna maraka da udovolje sindikatima i da nisu planirali, ali će ipak razmisliti

Vlada HNŽ i ministarstvo obrazovanja - baneri
Hercegovina.info

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u utoraka, 6. prosinca, na svojoj redovitoj sjednici razmatrat će mogućnost da se proračunskim korisnicima isplati jednokratna pomoć od 1.080 KM, što traže predstavnici sindikata proračunskih korisnika.

"U tijeku je izrada izmjena i dopuna proračuna za 2022. kao i proračuna za 2023. te će se razmotriti postoji li mogućnost realiziranja odluke u spomenutom iznosu. Sutra Vlada ima redovitu sjednicu i siguran sam da će na njoj ponovno biti govora o ovoj temi, a što će biti konačni ishod tih razgovora ja u ovom trenutku ne mogu precizirati", izjavio je glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Pero Pavlović.

Županijska vlada ranije je donijela odluku o isplati jednokratne pomoći u iznosi od 300 maraka. Tim iznosom nezadovoljni su sindikalisti, koji su zbog toga danas održali jednosatni štrajk upozorenja.

Pavlović je kazao kako će Vlada HNŽ-a na zahtjev sindikata moći konkretnije odgovoriti nakon što Ministarstvo financija HNŽ-a napravi analizu, dodavši kako vjerujem da će se naći rješenje prihvatljivo za sve.

"Ako se donese odluka o isplati 1.080 KM po zaposleniku onda će ta sredstva biti potrebno osigurati izmjenama i dopunama proračuna, jer ona nisu kao takva planirana u proračunu za 2022. godinu. Budući da Vlada ima raspravu na temu izmjena i dopuna proračuna, i ukoliko financijski pokazatelji budu takvi da se može ispoštovati ova odluka, siguran sam da u Vladi nitko ne bi bio protiv toga, ali valja sačekati što točno kažu egzaktni podaci", izjavio je Pavlović.

Precizirao je kako je u HNŽ-u ima oko 5.500 proračunskih korisnika te da za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka treba ukupno osigurati oko 6 milijuna maraka.

Pavlović je istaknuo kako je aktualna Vlada HNŽ-a ponosna na socijalni dijalog kojeg je imala i kojeg kontinuirano ima s predstavnicima svih sindikata, te je još jednom izrazio uvjerenje da će se naći rješenje prihvatljivo za sve.

"Nema teme, bilo da se radi o kolektivnim ugovorima ili o nekim drugim pravima, oko kojih nismo postigli visok stupanj usuglašenosti i donijeli rješenja koja su bila prihvatljiva za sve. Stoga je Vlada i o ovoj temi razgovarala u nekoliko navrata najprije sa sindikatima, a svakako i na sjednicama Vlade", istaknuo je Pavlović.

Podsjetio je kako je sa sindikatima kada se prvi put o ovoj temi razgovaralo spominjan iznos od 200 KM.

"Nakon toga, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg predložio je da to bude 300 KM, a zatim se otvorila ova tema na način da se isplati isti iznos kao što je to usvojila Vlada Federacije BiH. Svjesna ozbiljnih poteškoća kojima se uposlenici izloženi zbog poskupljenja i drugih obveza Vlada je već raspravljala i o mogućnosti o mogućoj isplati spomenutog iznosa. Razgovori nisu okončani", istaknuo je Pavlović.

Podsjećamo, Koordinacija Sindikata korisnika proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u ponedjeljak je održala jednosatni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva odlukom Vlade HNŽ-a da isplati po 300 konvertibilnih maraka (KM) jednokratne pomoći svim proračunskim korisnicima.

Sindikalisti smatraju kako u županijskom proračunu ima dovoljno novca da se svima isplati jednokratna novčana pomoć u punom iznosu od 1.080 KM.