ODZVONILO 'ĆELOVINI' Novi zatvor u Mostaru bi mogao biti završen iduće godine, a evo što sve sadrži

Zatvor Mostar
Klix

Novi zatvor u Mostaru koji se gradi više od desetljeća na lokalitetu Jasenica-Rodoč konačno je pod krovom i nedavno su postavljeni otvori, a svi objekti bi trebali biti zatvoreni do lipnja ove godine, čime će konačno biti ozvaničen završetak izgradnje.

Direktor KPZ-a Mostar Marijo Marić, za Klix.ba, kaže kako je dinamiku radova u posljednjoj fazi izgradnje zatvora usporila inflacija cijena, ali da se sada radi intenzivno i da će se radovi okončati do šestog mjeseca ove godine, nakon čega će još biti potrebno opremiti sve objekte da bi zatvorenici iz centra grada mogli preseliti u novi zatvor.

Radi se o objektima zatvorskih prostorija u tri lamele, objektu za posjete, stražarnici i kontroli ulaza, kuhinji i praonici, te objektu glavne kontrole ulaza.

Radovi se odvijaju intenzivno

"Svi objekti koji se planiraju graditi u ovoj fazi su završeni i sada radimo na zatvaranju objekata, odnosno postavljanju vanjskih i unutarnjih otvora, podova i završavanju nekih unutarnjih dijelova infrastrukture", kaže Marić.

Dodaje kako treba postaviti ćelijska vrata i uraditi žbukanje zidova, a kada se taj posao završi, s obzirom na veliki broj ćelija, bit će urađen glavni dio posla.

Paralelno s tim, na zgradi Uprave u novom kompleksu Kazneno popravnog zavoda radi se postavljanje fasade, kao i rešetaka na prozorima, nakon čega će zatvor vizualno dobiti svoj izgled.

Kroz ovo razdoblje od desetak godina, koliko se generalno zatvor radi, pojedini objekti su bili prenamjenjivani jer je kompleks zamišljen kao zatvor zatvorenog i poluotvorenog tipa.

"Od ove faze zatvora zatvorenog tipa se u startu odustalo, jer je ona bila zahtjevnija financijski tako da se išlo u skladu s mogućnostima unazad cijelo razdoblje i građevinske su faze postupno prerasle u financijske", pojasnio nam je direktor mostarskog zatvora.

Preseljenje zatvorenika 2024. godine

Zbog toga je, kako nam kaže, prema dosadašnjem iskustvima nezahvalno bilo šta prognozirati, ali očekuje preseljenje zatvorenika iz centralne zone grada u novi zatvor do kraja 2024. godine.

"S obzirom na to da bi posljednja faza opremanja objekata trebala trajati oko godinu dana do kraja 2024. godine bi zatvor bio useljiv prema gruboj procjeni. Ali, zbog cjelokupne situacije je teško biti precizan s vremenskim odrednicama. Sada je glavno da se rokovi ispoštuju u objektima i da tu nema bilo kakvih odstupanja, kako bi ova faza radova bila okončana do lipnja naredne godine", zaključio je direktor mostarskog zatvora.

Izgradnjom novog zatvora mostarska "Ćelovina" (KPZ Mostar) će preseliti na novu adresu i zatvorenici će se konačno izmjestiti iz centralne gradske zone u Šantićevoj ulici.

Zgrada KPZ-a Mostar u kojoj su trenutno zatvorenici smješteni datira iz austrougarskog razdoblja, izgrađena 1891. godine, unatoč brojnim intervencijama, je u lošem infrastrukturnom stanju.

Najviši europski standardi

Novi KPZ Mostar je zamišljen kao jedan od najsigurnijih i najmodernijih zatvora na Balkanu, a izgradnjom, koja se provodi po najvišim eeropskim standardima rukovodi Povjerenstvo Ministarstva pravde BiH.

Poluotvoreni dio zatvora je predviđen za smještaj 200 osuđenih osoba. Istog kapaciteta kasnije će biti građen i zatvor zatvorenog tipa za zatvorenike s teškim kaznenim djelima i ta dva objekta će biti potpuno odvojena.

Prema javno dostupnim podacima, prva faza radova, za što je iz Proračuna FBiH izdvojeno 3,3 milijuna KM, završena je 2012. , a sredstva za drugu fazu u iznosu od 2,9 milijuna KM osigurana su 2018. godine, kad je sve stalo zbog žalbi izvođača radova. Do 2020. godine investirano je 4,8 milijuna KM, a vrijednost radova koje je od svibnja 2020. godine izvela kompanija ITC d.o.o. Zenica je 3,5 milijuna KM, dok radove od pet milijuna KM izvodi mostarska tvrtka Promark od početka ove godine.