ODRŽANO ROČIŠTE Jesu li eksplicitne snimke djevojke iz Mostara dijeljene klijentima

Naida i Ajša
Instagram

Pred sucem Županijskog suda u Sarajevu Jasenkom Ružićem danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužiteljstva ŽS za određivanje pritvora Naidi M. i Ajši R. uhićenima u akciji "Tin", koju su realizirali službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), javlja Avaz.

Obje su osumnjičene za trgovinu ljudima, protupravno lišenje slobode i iznudu. Slučaj se povezuje s podvođenjem djevojke iz Mostara u jednom stanu u Sarajevu.

Bezobzirnost, brutalnost i bahatost

Tužitelj Edin Šaćirović istaknuo je da je u ovom predmetu riječ o samom početku istrage koja će biti proširena na veći krug ljudi, te da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogle utjecati na dokaze. Istaknuo je da su osumnjičene u ovom slučaju iskazale upornost, bezobzirnost, brutalnost i bahatost, a koja se ogledala u tome da su trećim osobama opisivale šta su radile, a što je, kako je istakao tužitelj „bilo degutantno“.

Odvjetnica Dijana Hasić, koja zastupa Naidu M., zatražila je da se prijedlog za pritvor odbije te da se umjesto toga odrede najstrožije mjere zabrane.

Hasić je istaknula da se istraga temelji samo na izjavi oštećene, koja je u svojoj izjavi navela da je zatvorena, maltretirana, da su osumnjičene dijelile drugim osobama snimke pružanja seksualnih usluga te da je sav novac morala davati Naidi.

Odvjetnica Hasić je istaknula da njen iskaz nije potvrđen materijalnim dokazima te da je riječ o nestabilnoj osobi koja bi trebala biti vještačena.

Hasić je, također, istaknula da je oštećena bila kontradiktorna u svojoj izjavi te da je, osim optužbi na račun Naide, priznala da joj je pomogla kada joj je bilo najteže i pružila joj krov na glavom.

Albertina izjavila da je zatočena

"Albertinina kuća je izgorjela u požaru i zamolila je Naidu, koju je poznavala, jer su zajedno studirale, da dođe kod nje. Naida joj je pružila pomoć, dala joj dom i posao u svojoj agenciji. Albertina potom izjavljuje da je zatočena te da pred drugima nije smjela govoriti o svojim problemima", kazala je odvjetnica Hasić.

Istaknula je da je Albertina izjavila da je u razdoblju dok je bila u Naidinom stanu izlazila povremeno da kupi osnovne potrepštine te da je išla na posao u Agenciju.

"Postavlja se pitanje kako onda nije otišla u policiju ili se obratila nekome da joj pomogne. Pričala je o strašnim događanjima. Zna Albertina kako se prijavljuje za zlostavljanje, prijavljivala je svoje članove obitelji", navela je Hasić.

Odvjetnica je istaknula da se nemaju čime identificirati osobe koje su koristile seksualne usluge oštećene. Naida je bila u Dubaiju i izgubila je mobitel te je trebala nabaviti novi kad je uhićena.

Španjolska i medijska sapunica

Sucu se obratila i Naida M., koja je istaknula da je završila studij prava, te da je Tužiteljstvo u ovom slučaju želi prikazati kao neku kriminogenu osobu, a ona to nije.

"Albertina je moju majku zvala majkom. Odnijela mi je ključeve od stana i od poslovnog prostora. Jedna osoba je bila u intimnim odnosima s Albertinom... Potresena sam svime, ovo nisam vidjela ni u španjolskim sapunicama. Gledala sam na nju kao na svoju mlađu sestru, to mogu potvrditi svi moji susjedi", kazala je Naida te dodala da Sud ima u vidu da je trenutno u drugom stanju.

Odvjetnik Omar Mehmedbašić, koji zastupa Ajšu R., također je zatražio da se odbije prijedlog Tužiteljstva i da se Ramić odredi kućni pritvor.

"Od svega je ispala medijska sapunica. Ajša nije znala Albertinu, nije bila na istoj adresi, niti joj je dala stan. U pitanju su opasne optužbe, te bi Albertinu trebalo vještačiti", kazao je Mehmedbašić.

Ajša R. je također istaknula da je sve vrijeme boravila u Visokom te da je povremeno, spletom okolnosti, dolazila u Sarajevo. Potvrdila je da nije živjela u Naidinom stanu, niti je tamo bila prijavljena.