Održana javna tribina/panel „Mladi poduzetnici – prilika za razvoj Bosne i Hercegovine“ u Travniku

Mladež HDZ BiH
Primarni cilj organiziranja ove tribine je istaknuti ogromni potencijal razvoja i jačanja privatnog sektora te uloge mladih poduzetnika koji vlastitim inovacijama trebaju biti predvodnici razvoja. Gosti govornici na tribini bili su: Marinko Krajina, zamjenik ravnatelja Službe za zapošljavanje ŽSB, dr. Darijo Jerković, profesor na Sveučilištu "Vitez" Travnik, Josip Ledić, vlasnik poduzeća "Ledić arhitektura" d.o.o. Travnik, Boris Marić, direktor poduzeća "MIS" d.o.o. Kreševo, a moderator tribine bio je Jakov Križanović dopredsjednik Mladeži HDZ BiH.
Na početku javne tribine prisutne je pozdravio predsjednik Mladeži HDZ BiH Mario Mikulić i ukazao na važnost mladih poduzetnika koji otvaraju nove tvrtke i tako doprinose zapošljavanju i razvoju Bosne i Hercegovine.
U uvodnom izlaganju, ali i odgovorima na brojna pitanja prisutnih zamjenik ravnatelja Službe za zapošljavanje ŽSB Marinko Krajina prezentirao je mjere koje ova institucija nudi s ciljem većeg zapošljavanja mladih ali i pokretanja vlastitih poduzeća. Dr. Jerković je s pozicije sveučilišnog profesora govorio o strateškom pristupu ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, te modelima državne potpore poduzetnicima, ali i osobama koje stječu prvo radno iskustvo. Direktor poduzeća MIS, Boris Marić govorio je o razlozima rada u realnom sektoru, te pozvao mlade da se odvaže i upuste u realni poslovni svijet, te kroz cjeloživotno učenje postanu prepoznatljivi na tržištu rada.
„Naša zemlja je zemlja u kojoj se može pristojno živjeti od vlastitog rada i znanja, to potvrđuju brojni primjeri upravo iz Središnje Bosne, te ovim putem sve mlade ljude odgovaram od toga da traže alibije da je negdje bolje ili da će im netko nešto dati, pozivam ih da budu vrijedni i ustrajni, jer će se rezultati isplatiti", istaknuo je dr. Jerković.
Posebnu pozornost prisutnih privukla je priča mladog poduzetnika iz Travnika Josipa Ledića, uspješnog arhitekta, koji danas zapošljava nekoliko mladih inženjera, te je njegova tvrtka jako dobro pozicionirana i prepoznata u ovoj djelatnosti.
Unatoč nizu sivih vijesti nužno je javnosti predstaviti i primjere dobre prakse, a u našem okruženju ih ima mnogo, bilo je jedno od zaključnih razmatranja na ovoj javnoj tribini, kojoj je domaćin bio ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB, čiji je predsjednik Pejaković u raspravi diskutirao o modelima dodjele pripravničkih i volonterskih poslova za mlade u ŽSB s prijedlozima za uvođenje srednje stručne spreme u isti projekt, i to u potpunosti u realni sektor. U diskusiji je posebno naglašeno i pitanje usklađivanja nastavnog plana i programa s potrebama tržišta rada, a zamjenik ravnatelja SZZ ŽSB Marinko Krajina pozvao je lokalna partnerska vijeća da predano rade na tome, a kao pozitivan primjer naveo smjer mehatronike koji je utemeljen od tekuće školske godine u Uskoplju.
Svrha ove tribine je ohrabriti mlade da ulaganjem u znanje, pozitivnim djelovanjem i poduzetničkim duhom pokrenu svoje tvrtke i na takav način doprinesu razvoju svojih sredina i zapošljavanju drugih mladih ljudi, a ova tribina je samo jedna u nizu koju Mladež HDZ BiH organizira diljem BiH.