ODOBREN ZAHTJEV ENERGOINVESTA Plin će biti jeftiniji za 9,6 posto

Plinovod
Ilustracija/Freepik

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je zahtjev Energoinvesta po kojem je plin jeftiniji za 9,6 posto. Nove cijene primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2023 godine.

Iz Vlade FBiH tvrde da su ispunjeni svi uvjeti za smanjenje cijena.

“Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, dala suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna gospodarska društva na području Federacije BiH, počevši od 1.1.2023. godine, koja iznosi 990 KM/1.000 Sm3 odnosno 0,990 KM/Sm3”, naveli su u priopćenju iz Vlade FBiH.

Podsjećamo, tvrtka Energoinvest d.d. podnijela je zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine.

"U obrazloženju želimo istaknuti da smo prodajnu cijenu plina od Gazprom Eksporta dobili službeno jutros i da je ona suglasno obračunu po plinskoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala. Uz navedeno došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja sudjeluju u formiranju cijene, a to je da su dva operatora transportnog sustavau RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta plina za više od 50 posto za naredno razdoblje, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, uspoređujući četvrti kvartal 2022.  u odnosu na siječanj 2023 godine", naveli su tada iz Energoinvesta.