ODNIO IH VJETAR Uklonjeni inspekcijski pečat i traka sa trafostanice na Međinama, radovi nastavljeni, pozvana policija

Međine

Nelegalna trafostanica na Međinama, zatvorena odlukom građevinskog inspektora krajem ožujka, ponovno se gradi.

Na fotografijama koje je reporter Hercegovina.info snimio u srijedu (15.svibnja) u jutarnjim satima vidljivo je kako se pored trafostanice na lokalitetu Međine pojavio kran, tri automobila i nekoliko osoba.

U odnosu na stanje zatečeno na dan kada je zapečaćena, vidljivo je kako su dodana tri nova priključna stuba.

Trafo Polog Pozitron Mamić

Na fotografijama se također vidi kako su žuta traka i inspekcijski pečat uklonjeni sa građevine.

Sve je to i više nego vidljivo na sljedećoj snimci.

Županijski građevinski inspektor koji je prvotno zapečatio ovu nelegalnu građevinu kratko je kazao za Hercegovina.info kako se povredom pečata nadležnost sa inspekcije prebacuje na MUP, odnosno da je povredu pečata potrebno prijaviti policiji.

Podsjećamo, zbog činjenice da nisu unesene u županijski prostorni plan, izgradnja trafostanica uz energetske objekte u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je trenutno nelegalna.

Tako niti jedna veća fotonaponska elektrana, odnosno velika solarna elektrana s područja Mostara još nije priključena na elektrodistributivnu mrežu. Među njima su i velike solarne investicije Zdravka Mamića.

Izlaskom inspekcije na teren u ožujku, utvrđeno je kako je investitor „Pozitron“ d.o.o. Mostar započeo izvođenje radova bez pravomoćnog odobrenja za građenje.

Investitoru je tada naređeno obustavljanje dalje gradnje odnosno izvođenje daljih radova na izgradnji trafo-stanice 110/20 kV, te je gradilište zapečaćeno. "Obustava radova traje do pribavljanja pravosnažnog odobrenja za građenje", priopćili su tada iz Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ.

Budući da u međuvremenu nije došlo do izmjena i dopuna Prostornog plana HNŽ, niti je investitor dobio pravosnažno odobrenje, jasno je kako je svaka gradnja na tom lokalitetu koji je katastarski i dalje samo pašnjak 5. klase posve nelegalna i bez ikakvih dozvola.

Pripadnici interventne policije MUP HNŽ izašli su na mjesto događaja, te napravili zapisnik.

O svemu će biti obaviješten nadležni građevinski i krim inspektori.

Predstavnik tvrtke Pozitron javio se redakciji Hercegovina.info sa tvrdnjom kako je problem u samom Ministarstvu građenja HNŽ, od kojega rješenje za gradnju trafostanice čekaju još od prosinca prošle godine, iako je proglašena javnim interesom za HNŽ.

Kako je rekao, pečat i traku je odnio vjetar, kao i tablu i WC, o čemu ima i izjava stražara.

Međine

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.