ODLUKA VISOKOG PREDSTAVNIKA Christian Schmidt nametnuo odluku o financiranju Općih izbora

visoki predstavnik,OHR,izbori,Bosna i Hercegovina,Christian Schmidt
F.Z./N1

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je odluku o financiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

"Primio sam k znanju odluku koju je donijelo Vijeće ministara, a koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon što sam je provjerio zaključio sam da nije dovoljno dobra", piše Avaz.

Odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati financiranje

Nakon što sam prikupio detaljne informacije s Ministarstvom financija i SIP-om sasvim mi je jasno da sredstva nisu dovoljna. Budući da financiranje izbora još uvijek nije osigurano potrebno je osigurati da se održe na vrijeme. 

"Ovom odlukom nalažem sljedeće: SIP će dobit iznos od 12,5 milijuna koji je određen za pripremu i održavanje izbora", naveo je Schmidt.

"Mojim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i osiguravaju sredstva za automatsko i privremeno financiranje izbora. Moram reći da nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku i pri tome uzimam u obzir opredjeljenost ljudi da se provedu izbori. Moram reći da to nije dobro jer pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati financiranje izbora", rekao je Schmidt.

Pravo građana

"I da pojasnim, ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, znam da se na tome treba još puno raditi. Isto tako apeliram na sve da izbori nisu donacija stranaka već pravo građanima da izraze svoj stav", rekao je.

Datum izbora odavno je određen i odgovornima smo se obratili već 20. siječnja.

"Isti apel ponovili smo 5. travnja, međutim nismo dobili dostatan odgovor. Tako da sasvim jasno kažem svatko tko misli da može igrati političke igre s osnovnim zahtjevima demokracije mora biti odgovoran", zaključio je.