ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA Poskupljuje voda u Mostaru, kubik vode koštat će 1,35 maraka

Anton Vidačak Vodovod

Javno poduzeće 'Vodovod' našlo se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, a glavna tema je određivanje novih cijena pitke vode koje se nisu mijenjale od 2012. godine, kao i uvođenje novih usluga.

Direktor poduzeća Anton Vidačak pred vijećnicima danas je 'polagao' račune i predstavio plan za naredno razdoblje.

"JP Vodovod već dugi niz godina ostvaruje značajne gubitke iz osnovne djelatnosti, a to je usluga isporuke pitke vode, usluga odvodnje otpadnih voda i posljednjih godina usluga pročišćavanja otpadnih voda. Razlog gubitaka je niska cijena vodnih usluga koja ne pokriva osnovne troškove koji nastaju iz pružanja vodnih usluga. U 2022. godini prihod od pružaja vodnih usluga iznosio je 6.944.744,00 maraka, a troškovi pružanja tih usluga iznosili su 9.117.961,00 što znači da je gubitak redovnog poslovanja 2.173.217,00 maraka", kazao je.

Vidačak je naveo da su posljedice ovakvog poslovanja s dugogodišnjim gubicima velike obveze prema dobavljačima i javnim prihodima, nemogućnost izmirenja tekućih obveza, zastarjela tehnička oprema, niske plaće djelatnika i nedovoljna motiviranost, ali i ugroženost cijelog vodovodnog sustava.

Novost sustava naplaćivanja je i razdvojenost određenih usluga.

"Sukladno odjeljku navedene matedologije Društvo je ispunilo preduvjet za primjenu te formiralo i osiguralo računovodstveno definirana i o vlatitom trošku četiri troškovna centra i to: vodoopsrkba, prikupljanje i i odvodnja otpadnih voda, tretman otpadnih voda i zajednički poslovi"



Anton Vidačak Vodovod

Nova cijena vode bi trebala biti formirana prema troškovnim centrima.

Vodomjeri

"Naši vodomjeri su dosta zastarjeli i nemamo radijskih vodomjera, donijeli smo odluku da ugrađujemo isključivo radijske vodomjere koji omogućuju daljinsko očitavanja. Za taj dio nam treba 1,316.000,00 godišnje. Ako taj iznos podijelimo s ukupnim brojem korisnika (41,380), prema tome bi fiksni dio dijela cijene vode iznosio 2,65 KM", naveo je Vidačak.

Rekonstrukcija i izgradnja

"Ukupan dio troškova u fiksnom dijelu cijene 547,251 KM i ako podijelimo prema broju korisnika dođemo do cifre od 1,10 KM", kazao je u nastavku.

Varijabilni dio cijene

"Priloženi troškovi su 6.806,003 KM koji su raspoređeni na varijabilni dio cijene dijeli se na ukupan iznos fakturirane vode u prošloj godini, a to je preko 6 milijuna kubika, preciznije 6.032.143 m3 što dovodi do izračuna cijene o 1,13 KM/m3", nastavlja.

Isti princip je i kod odvodnje

"Ukupan dio troškova u fiksnom dijelu odvodnje je 117.150 KM, a ukupan broj korisnika odvodnje je 31.416 pa imamo konačnu cifru kad se ukupni troškovi podijele s brojem korisnika i mjesecima odvdnje zapravo 0,31 KM", zaključio je.

Anton Vidačak Vodovod

"Često čujem pitanje koliko posto će poskupjeti voda u razgovorima pa moram malo objasniti. Konkretno, na ove predložene cijene povećanje iznosi 48%, ali jedino stvarno povećanje usluge je usluga vodoopskrbe pitkom vodom koja je s dosadašnjih 1,04 osnovne cijene povećana na 1,13 našim prijedlogom. Sve ostalo se radi o uvođenju novih naknada i primjenjivanju standardna dobre prakse koja vlada svugdje u svijetu", osvrnuo se direktor Vodovoda i na konkretna poskupljenja.

Vidačak je predstavio postojeće stanje i ono što se može očekivati novom odlukom koju treba usvojiti Gradsko vijeće.

Anton Vidačak Vodovod

O ovom pitanju se oglasio i Odbor za stambeno-komunalne poslove koji je ponudio i svoje amandmane.

"Mi smo održali dvije sjednice po ovom pitanju i analizirali smo dostavljeni prijedlog. Naš prvi amandman se odnosi na opskrbu pitkom vodom po cijenu od 1,38 KM/m3 po domaćinstvu i da se promijeni u 1,35 KM/m3. Drugi amandman se odnosi na cijene fekalnih i otpadnih voda iznosi za sve kategorije 0,47 KM/m3, a tu nisu uračunati iznosi pročišćavanja otpadnih voda. Predlažemo da za sve kategorije iznosi 0,23 KM/m3, također bez troškova pročišćavanja otpadnih voda. U trećem amandmanu radi se samo o tabelarnom prikazu usklađivanju navedenih cijena", kazao je Damir Šunjić (HDZ BiH) koji je na čelu ovog odbora. 

Neovisnu vijećnicu Bošku Ćavar zanimalo je koliko je neplatiša u Gradu Mostaru koja je naglasila da se boji da bi stanje moglo biti kao i s MO Parkingom da plaća tko hoće plaćati, a da neće biti ništa s onim koji ništa ne plaćaju.

"Pokrenuli smo automatizam u kreiranju opomena pred tužbu i tužbi. Nijedan račun ne pada u zastaru jer je sve na vrijeme utuženo, moram naglasiti i odlučnu suradnju sa sudovima. Naplata prošle godine je bila 99,9%, a u pojedinim segmentima i 120% u odnosu na fakturirano, a tu vam je jasno da se naplaćuje i ono iz prethodnog vremena. Vjerujem da smo svi u Gradu dostigli razinu plaćanja kakva je u Njemačkoj ili Švicarskoj i taj dio problema smatram riješenim koji je iza nas" odgovorio joj je direktor Vidačak.

Jesu li isto plaćeni radnici u jedini I i jedinici II?

"Mi smo statut JP 'Vodovod' i sljedeće je sistematizacija radnih mjesta. Situacija je da se ljudi pitaju gdje je veća plaća, a plaća je veća u radnoj jedinici II. Ja kao direktor bez sistematizacije ne mogu izjednačiti plaće, a to ćemo sigurno uraditi čim prije budemo u mogućnosti i što prije usvojimo sistematizaciju koja je u pripremi", bio je odgovor direktora na upit SDP-ove Emine Ćorić o nejednakim uvjetima rada.

Ibrahim Husnić (SDA) još jednom je potvrdio bolnu činjenicu koju su svjesni i u menadžmentu 'Vodovoda', a to je krađa vode uglavnom u ruralnim područjima, a prema informacijama koje je iznio Husnić to iznosi preko 70 posto preko ilegalnih priključaka.

HRS smatra da ne mogu svi podnijeti isti teret vode i da se luksuz dodatno naplaćuje. 

"Mislim da bi trebala biti jedna cijena vode do 15 m3, a svaki naredni kubik malo skuplji pa bi tako ovi što ulijevaju svoje bazene malo skuplje plaćali svoj luksuz. Ako je to optimalna potrošnja, onda formirajmo cijenu o 15 m3 jer bi onda svi racionalnije koristili vodu i pazili na potrošnju kad bi se dodatna potrošnja naplaćivala kao što se pazi i kad je struja u pitanju", kazao je Slaven Bevanda.

Za ovu odluku s predloženim amandmanima Damira Šunjića ispred Odbora za stambeno-komunalne poslove glasovalo je 24 vijećnika, 1 vijećnica je bila protiv, a 6 njih je bilo suzdržano.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.