FOTO  POMOĆ PRI STARTU Mladima iz Prozor-Rame do 10 tisuća za kupnju/adaptaciju prve nekretnine

Prozor Rama
hercegovina.info

Petnaest mladih obitelji s područja Prozor-Rame dobiti će pomoć Općine pri kupnji prve nekretnine, odnosno savijanju obiteljskog gnijezda u svom rodnom kraju. 

Pravo na subvencioniranje imaju mladi bračni parovi koji u trenutku podnošenja prijave nisu stariji od 40 godina, imaju prebivalište i stvarno žive na području općine Prozor-Rama tijekom posljednje 3 godine, koji rješavaju prvu stambenu nekretninu na području općine Prozor-Rama, u iznosu od najviše 10.000 maraka po korisniku.. 

Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih ranije je u studenom objavilo preliminarnu listu s popisom kandidata koji su ispunili uvjete za subvencioniranje. Na listi se našlo 15 korisnika koji su ispunili sve uvjete te prema broju bodova postali korisnici subvencije.

“Namjeravam raditi krov na kući i izraditi sobe za svoje troje djece na spratu kuće u Varvari. Imam troje djece, dva dječaka koji idu u školu, a djevojčici je godinu i pol dana. Ovo mi puno znači, potpora je zaista dobra. Za mlade koji ovdje žive i rade. Zahvaljujem ovim putem Načelniku i ljudima koji u Općini rade s njim. Mislim da ovo nije prvi put, u dosta navrata su pomagali drugima i meni”, kazao je Ramskom Vjesniku Ibro Hasanagić, jedan od korisnika, koji su danas potpisali ugovore s općinskim načelnikom.

Baketarići namjeravaju obnoviti kuću koju su nedavno kupili u Sinjskoj.

“Sredstva su nam svakako potrebna za kompletnu obnovu. Preselili smo u kuću privremeno, ali novaca nije bilo da sve do kraja renoviramo. Ova potpora nam puno znači i nadam se da neće na ovome stati”, izjavila je lokalnom mediju Dražana Baketarić. 

Ove godine je za subvencije izdvojeno 124.000,00 KM, dok je tijekom Javne rasprave o Proračunu općine Prozor-Rama za 2022. godinu najavljeno povećanje sredstava koja će se izdvojiti za navedenu subvenciju na 200.000,00 KM, a broj korisnika će biti povećan s 15 na 30.

“Kada smo donosili odluku o subvencioniranju mladih za rješavanje stambenog pitanja, odlučili smo se za ovaj iznos za ovu godinu, obzirom da smo već ranije pomagali na razne načine. Nismo planirali ovakav odaziv, tako da je ove godine 15 korisnika ušlo u uži krug. Volio bih svakako da popravimo natalitet u općini Prozor-Rama. Jasno nam je da ovo neće spriječiti iseljavanje mladih, ali jednim malim dijelom ćemo ipak pomoći našim žiteljima. Ovo se posebno odnosi na mlade koji u Prozor-Rami žele živjeti i ovdje osnovati obitelj. Isti natječaj ćemo nastaviti već iduće godine, gdje će u uži krug ući 20 i više korisnika te ostvariti pravo na ovu subvenciju”, kazao je načelnik Općine Jozo Ivančević.

Uz Prozor Ramu, pomoć pri kupnji prve nekretnine daje i Grad Čapljina, 100 maraka po četvornom metru na nekretnine do 75  kvadrata osobama do 35 godina starosti. Protekle godine ovu subvenciju ostvarilo je više od 100 mladih obitelji, a izdvojeno je 600.000 maraka, potvrdili su nam ranije iz Općine Čapljina. Mostar recimo ovaj vid davanja nema, niti je ikada imao.