ODGOVOR DOMAĆEG PROIZVOĐAČA Zašto rapidno rastu cijene ulja u BiH?

ODGOVOR DOMAĆEG PROIZVOĐAČA Zašto rapidno rastu cijene ulja u BiH?
Shutterstock

Bimal jest domaći proizvođač, ali je ovisan od uvoza sirovine jer u Bosni i Hercegovini nema dovoljno sjemena uljarica, odgovorili su iz ove tvrtke na upit N1 o aktualnoj situaciji i razdoblju inflacije kada cijene rastu, a nabavka odnosno uvoz se odvija otežano.

“To je stvarnost i slabost o kojoj se nažalost najčešće govori samo u razdobljima krize, a trenutna situacija još jednom potvrđuje značaj razvijene poljoprivrede i domaće sirovine. Ne samo u domeni proizvodnje uljarica, nego u svim aspektima. Proizvođačima je potrebna domaća sirovina kako bi se dešavanja na globalnom tržištu sporije odrazila na cijene finalnih proizvoda. Za stabilnu i održivu domaću proizvodnju hrane potreban je jak poljoprivredni sustav,” smatraju iz Bimala, te poručuju:

“Zemlje koje imaju sirovinu, koje imaju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, postepeno proživljavaju poremećaje na svjetskom tržištu. Kod nas to nije slučaj jer nas ovisnost od kupovine uljarica na vanjskim tržištima stavlja u podređen položaj i direktno se odražava na cijenu. Zato kažemo da je rad na vlastitoj sirovini ključan. Mi naše potrebe za sirovinom dominantno uvozimo, po uvjetima koji su tržišni i koji potpuno zavise od cijena na svjetskom tržištu. Tvornica Bimala godišnje preradi 120.000 tona uljarica. Sve sjeme suncokreta, soje i uljane repice koje se proizvede u Bosni i Hercegovini, ukoliko je ono bez GMO-a, mi otkupimo. Ipak, zbog velikog nedostatka domaćeg sjemena, najveći dio sirovine uvozimo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li cijene ulja rasti u narednom periodu iz Bimala odgovaraju da slijedi period žetve, pa se još uvijek ne zna kakav će biti rod, a nije moguće predvidjeti ni dešavanja između Rusije i Ukrajine koje su najveći proizvođači i izvoznici suncokreta.