OD SUTRA MASKE OBAVEZNE I NA OTVORENOM U Sarajevu preko 5000 pozitivnih, evo kakve mjere je još Stožer donio

Sarajevo koronavirus
Samır Jordamovıc/Anadolija

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od sutra će na snazi biti obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom. Razlog tomu je veliki broj pozitivnih osoba i to što se više nije u mogućnosti kontrolirati širenje koronavirusa.

U Sarajevu je trenutno preko 5000 pozitivnih na koronavirus. No, pitanje koliko je onih kojima korona još nije potvrđena.

S obzirom bliske kontakte na trgovima, u tržnim centrima, javnom prijevozu itd, u Županiji Sarajevo odlučili su se na ovu strogu mjeru radi lakše kontrole. Valja reći kako je su u toj Županiji Krizni stožer donio i sljedeće mjere:

  • - ne više od 30 osoba u zatvorenom prostoru,
  •  
  • - ne više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

Nalaženo je i svim pravnim subjektima na području ŽS da, u skladu sa radnim procesima i zadacima koje obavljaju odrede klizno radno vrijeme sa razmakom od pola sata/sat vremena zbog izbjegavanja gužvi u javnom gradskom prevozu, kao i zbog izbjegavanja gužvi prilikom ulaska i izlaska u/iz poslovnih prostorija.

"Nalaže se svim pravnim subjektima i fizičkim osobama koje zapošljavaju više od 20 zaposlenika, a koji do sada nisi donijeli krizni plan pripravnosti, da HITNO donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo Županije Sarajevo."

Naredbom je zabranjena organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne zaštite na području Županije Sarajevo, a koja organizuju ustanove socijalne zaštite, i slično.

Naloženo je i svim osnovnim i srednjim školama u Županiji Sarajevo da organizuju klizni raspored nastave za učenike i nastavnike sa početkom od 7:30h do 9:00h, radi bolje organizacije javnog prijevoza i izbjegavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu u isto vrijeme, zbog izbjegavanja gužvi u javnom gradskom prevozu, kao i zbog izbjegavanja gužvi prilikom ulaska i izlaska u/iz osnovnih i srednjih škola.

Krizni stožer je također donio i drugu Naredbu u kojoj se naređuje obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru, osim sportaša na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Zavoda za javno zdravstvo Županije Sarajevo.

„Za provođenje ove naredbe, u skladu sa odredbama člana 8. stav (5) tačka m), a u vezi člana 13a. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zadužuje se Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo.“

U slučaju nepoštivanja ove Naredbe, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo će postupiti u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.