OD PROZORA DO NEUMA Upisano svega 995 prvašića

Prazna učionica škola klupe
hercegovina.info

Dok crkvene statistike govore o 60 tisuća katolika manje u samo pet godina, bilježimo i sve manje upisanih učenika u osnovne škole HNŽ-a. Dok je lani prvašića u HNŽ-u bilo preko 1.000, odnosno jedno više od tisuću, ove ih je godine svega 995, razvidno je iz podataka koje je prikupio naš portal. 


Rijetke škole bilježe veći broj upisanih u odnosu na prošlu godinu, a među njima su osnovne škole u Čapljini, Prozoru i Međugorju. 

Prazna učionica škola klupe

OŠ V. Pavlovića u Čapljini 2020. je imala 115 prvašića, a ove godine je 134 upisanih, OŠ Prozor u odnosu na lanjskih trideset ove godine ima 42 prvašića, a OŠ Međugorje u odnosu na lanjskih 47 ove godine ima 58 prvašića. 

Izuzevši spomenute tri sredine, u većini škola u HNŽ-u prvašića je manje nego lani. Broj prvašića u OŠ fra Didak Buntić Čitluk s lanjskih 90 pao je na 74. Stolac je s lanjskih 52 učenika, pao na 49 upisanih u škole u gradu i na Crnićima. 

Mostar je lani ima upisano 535 prvašića, a ove godine broji 523 upisana, odnosno 12 manje upisanih nego lani, te je i tu prvašića manje. Zanimljivo je ovdje istaknuti OŠ Kruševo, koja u odnosu na lanjskih osam, ove godine ima 17 prvašića.

Neum ima 27 prvašića, što bi bilo dvoje manje nego lani. 

Ono što je lijepa simbolika jeste i troje upisanih prvašića u OŠ Veselka Tanžere na Uzdolu, mjestu gdje je namjera bila zatrti Hrvate-katolike da ih više nikad tu nema. Usput rečno, Uzdol je imao i osam krizmanika. 

Hrvata - katolika u BiH je sve manje. Statistički podatci biskupske konferencija govore da je u 5 godina nestalo 60 tisuća katolika, što bi bilo nekoliko omanjih hercegovačkih općina. Za razliku od nekadašnjih odlazaka na rad u Njemačku, kada su na rad odlazili muškarci, rijetko koji sa suprugom, danas kofere pakiraju cijele obitelji i kupuju jednosmjerne karte. Zanimljivo je i da je nedavno istraživanje na uzorku mladih pokazalo da 50 posto njih želi otići iz BiH, a 40 posto ima nekoga tko je već otišao.

Voljeli bi da se politika bavi radnim mjestima i stvara okružje pravednosti pri napredovanju. Nažalost, to nije tako. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.