Od 82 suda u BiH tek 13 njih ima glasnogovornike, suradnja medija i pravosuđa općenito nezadovoljavajuća

Pravosuđe

Online debata “Međusektorska podrška slobodi medija/sigurnosti novinara i jačanje profesionalnog integriteta medija i pravosuđa”, održana je danas u organizaciji Udruge BH novinari.

Na istoj su govorili Marjana Popović, VSTV BiH, Alma Dubravić Mahovkić, Općinski sud u Tuzli, Velimir Ninković, Udruženje sudaca RS, Slavica Divjak, Udruženje glasnogovornika u tužiteljstvima BiH, Adisa Zahiragić, Udruženje žena sudaca u BiH, Brankica Spasenić, Mondo, Arben Murtezić, direktor CEST FBIH, Tomislav Čavić, direktor CEST RS, Velida Kulenović, novinarka, Radio Federacije BiH, Kristina Perić, urednica portala Hercegovina.info.

Velimir Ninković iz Udruženja sudaca RS kazao je da u BiH imamo 82 suda, a samo u 13 sudova postoje glasnogovornici.

“Zaista smatram da treba raditi na unaprjeđenju suradnje između sudova i medija, koja nije bila na zadovoljavajućoj razini”, istaknuo je on.

Istaknuo je da se u nekim predmetima koji su bili u žiži javnosti u medijima govori o sramotnim odlukama sudaca i tužitelja. 

“To po mom mišljenju nije u redu. Mislim da sudovi moraji imati ravnopravne sugovornike u medijima, S druge strane, predsjednici sudova moraju biti mnogo transparentniji i otvoreniji za medije”, kazao je Ninković.

“S pozicije urednika iz iskustva mogu reći da nam tužiteljstva i sudovi otežavaju rad i izvješćivanje o slučajevima koji zanimaju javnost. Primjerice, imali smo slučaj u Mostaru gdje je poginula tročlana obitelj. Do današnjeg dana, dva mjeseca iza ne znamo što se zapravo događalo, što je poduzelo tužiteljstvo. Ima li i hoće li biti i kakve odgovornosti za stradalu obitelj, a znamo da se spominjala utrka tajkuna i koja se prašina digla u javnoti. Dojam je da tužiteljstva uopće nemaju nikakav osjećaj za trenutak kada bi s pravom informacijom morali zadovoljiti javnost”, istaknula je Perić.

Kao drugi primjer navela je akciju Kasa. “Imali smo akciju Kasa, svi se toga dobro sjećamo, dugi i kratki klik, jedan za državu, drugi za gazde, a koja je podijeljena na više tužiteljstva u BiH. Onda imamo situaciju da je Sarajevo završilo posao, također i istočno Sarajevo, a u Mostaru nije rađeno ništa, premda je od uhićenja prošlo tri godine. Na naš upit, dakle tri godine od uhićenja imamo odgovor da su “vještačenja u tijeku”, kazala je Perić. Istaknula je da se može složiti da u novinarskom žitu ima kukolja, što su naveli neki od sugovornika, no upitala je kako se boriti protv režimskih sudaca i režimskih tužitelja, koji ciljano ne rade ozbiljne predmete, a novinarima šalju odgovore tipa 'vještačenja su u tijeku', 'istraga je u tijeku', a u pozadini ne rade ništa.

Dodala je i da je portal Hercegovina info, budući da tužiteljstvo to ne radi silom dužnosti, podnosio niz kaznenih prijava, pa i kao medij i kao zainteresirana strana u postupku ima iskustvo tromog ili nikakvog rada. Na debati se govorilo i o jačanju integriteta medija, jasnog utvrđivanja vlasničkih struktura, poboljšanju suradnje pravosuđa i medija, i vraćanju povjerenja u jedne i druge.

Novinari portala Mondo i Birn istaknuli su da komuniciranje pravosuđa s medijima, osobito kada su u pitanju veliki korupcijski predmeti mora biti bolje, a informacije dostupnije medijima.