OD 19. LISTOPADA U automobilu bez zelenog kartona iz BiH možete u ove zemlje

Zeleni karton
Ilustracija

Vlasnici motornih vozila iz BiH od ponedjeljka (19.10.) će moći putovati bez zelenog/bijelog kartona u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

"Treba nastaviti raditi na tome da se ukine obavezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz BiH u svim zemljama iz Europe", rekao je Srni generalni tajnik AMS Republike Srpske Ranko Babić. Babić je pozvao sve vozače iz BiH da se prije polaska na put u neku od europskih zemalja dobro informiraju o ruti kretanja, jer je moguće da neka od zemalja u tranzitu traži posjedovanje zelene/bijele karte osiguranja.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske Milomir Durmić rekao je Srni da godinama traje borba da se broj neregistriranih vozila, koji se kretao između deset i 15 posto, spusti na oko tri posto da bi bilo omogućeno putovanje bez zelenog kartona.

On je naglasio da će za ulazak u navedene zemlje od sutra biti dovoljne registarske tablice. "U većini zemalja EU građani BiH od sutra mogu putovati bez zelene karte, dok u zemljama koje nisu potpisnice sporazuma putovanje nije moguće bez zelenog kartona, kao što su Crna Gora, Makedonija, Alabanija i Turska", rekao je Durmić.

Durmić je rekao da građani BiH više ne moraju pokazivati zeleni karton na graničnim prijelazima jer će se skeniranjem registarskih tablica odmah provjeravati je li vozilo registrirano, osigurano i do kada važi registracija. Govoreći o situaciji na tržištu osiguranja, Durmić je rekao da je ono bilo malo poremećeno pandemijom koronavirusa, što se odrazilo na financijske rezultate u drugom kvartalu ove godine.

"Sada se sumiraju rezultati trećeg kvartala i očekujemo da će, što se tiče financijskog dijela, biti negdje na prošlogodišnjem nivou. Tržište je u BiH nekih pet posto manje u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Durmić, koji i generalni direktor 'Drina osiguranja'. Iz Biroa zelene karte u BiH početkom listopada priopćeno je da će vlasnici motornih vozila iz BiH moći od 19. listopada putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

Iz Biroa su precizirali da je nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema europskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u BiH potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je BiH postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa EU, Švicarske i Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te odlukom Komisije EU od 28. rujna o primjeni direktive Europskog parlamenta i Vijeća, vlasnicima motornih vozila iz BiH je omogućeno da od 19. listopada putuju u te zemlje bez kontrole postojanja zelene /bijele karte.