Obnovljena seoska škola u Sutini

Grad Posušje

Obnovljene su prostorije i vanjski izgled davno građene područne škole. Goste iz Zapadnohercegovačke županije i Općine Posušje s načelnikom Petrom Polićem i ravnateljima osnovnih i srednjih škola te župnike Rakitna i Sutine, kao i brojne mještane i osnovce pozdravio je ravnatelj središnje Osnovne škole A. B. Bušića prof. Bože Šarić.

Važnost za ostanak

- Ovdje se u školu počelo ići daleke 1886. godine. Obnovom škola s potporom iz Županije ZH i Općine naša mala škola je u novom izdanju koja će dobro funkcionirati 30-tak godina.

Nadamo se i većem broju osnovaca i sve boljim uvjetima i u drugim dvjema školama - Rakitnu i Zaušju. Ministar prosvjete Zapadnohercegovačke županije Vjekoslav Camber cestitao je svima na obnovljenoj školi, što se radi i na svim stranama ZHŽ-a iako je recesija, ali je pristigla potpora Vlade da se krene u brojne obnove.

Rezanje troškova

- Moramo rezati mnoge troškove, pa i primanja prosvjetnih djelatnika. No, život se mora nastaviti, a najvažnija su ulaganja u školstvo i našu bolju budućnost. - našu djecu.

Za obnovu školskih objekata u Posušju valja istaknuti, uz ostale, zalaganje načelnika Petra Polića u svim sengmentima. Nakon blagoslova školskih prostorija i zgrade nastalo je pravo veselje, posebice roditelja ovoga kraja koji se raseljava, a škola je jedan od najvažnijih objekata za ostanak Sutinjana.

U Rakitnu veći broj djece za cijeli odjel

U Rakitnu broj djece raste jer se posuški kraj sve više razvija, pa je tek ponetko nezaposlen. U središnjoj školi u Rakitnu povećao se broj osnovaca za cijeli razredni odjel, a tako i u maloj sutinskoj školi. Šestero šestogodišnjaka krenulo je na nastavu prema devetogodišnjem osnovnom obrazovanju koje je od ove školske godine prvi put krenulo i u cijeloj Zapadnohercegovačkoj županiji.

Učitelj Pero Pavković presretan je i odmah je s djecom krenuo u bitku za što boljim znanjem. A malo Posušje, s tek nešto više od 16 tisuća stanovnika, ima gradsku školu s više od 1600 osnovaca.

Večernji list