Mostar: u tijeku realizacija prve faze rekonstrukcije 26 zgrada i glazbene škole

Obnova škole, Grad Mostar, urbanizam, hercegovački franjevci, Mostar, Kuća kruha i duha , crkva svetog Petra i Pavla
Radovi na prvoj fazi obnove zgrada, tzv. ''zatvaranje objekta'', podrazumijevaju sanaciju ili izgradnju nove konstrukcije objekta, krov, fasadu, vanjske otvore i glavne instalacije.

Unutarnji zanatski radovi u stanovima se ne izvode u toj fazi obnove.

U Šantićevoj ulici, radovi su završeni na zgradama broj: 8, 23, 34, 36, 40 i 64, a još su u tijeku radovi na zgradama broj: 38, 42 i 66.

Financijska sredstva za prvu fazu radova osigurali su sve razine vlasti u BiH, kroz ''Sporazum o zajedničkom financiranju rekonstrukcije i obnove devastiranih stambenih zgrada na području grada Mostara''.

Svoje obveze su ispunili Fond za povratak BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske. Zaostatak u izmirenju svojih obveza imaju Vlada HNŽ-a u iznosu od 250.000 maraka i Grad Mostar u iznosu 2 200 000 maraka.

Prijedlogom Proračuna za 2010 godinu planirano je da Grad Mostar osigura svoj zaostatak za obnovu, a ako se uskoro ne usvoji proračun Grada Mostara za 2010 godinu, projekt obnove zgrada može doći u ozbiljne probleme.

Podsjećamo, ugovor između Grada Mostara i izvođača radova na obnovi kolektivnih stambenih objekata na području Grada Mostara potpisali su u ime grada Mostara gradonačelnik Ljubo Bešlić i predstavnici izvođača odabrani na javnom natječaju otvorenog tipa. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 11 414 081 maraka.

(Fena) dk