OBJAVLJENI PODACI Koliko je u BiH sklopljeno brakova, ali i koliko je razvoda bilo

Mladenci vjenčanje
Getty Images

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine u kontinuitetu objavljuje publikaciju “Žene i muškarci u BiH”, koja obuhvaća podatke iz različitih statističkih i drugih oblasti razvrstane po spolu. Podaci daju kratak prikaz položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu.

Kroz ovu publikaciju, Agencija za statistiku BiH nastoji dati svojevrstan doprinos u postizanju jednakosti i ravnopravnosti među spolovima.

Jedan od segmenata koji je obuhvaćen u publikaciji jest razdoblje u kojem je sklopljeno najviše brakova po mjesecima u 2022. godini.

Brakovi i razvodi u BiH statistika

Naime, rezultati su pokazali da je kolovoz mjesec u kojem je sklopljeno najviše brakova (2550), a na drugom mjestu je srpnja s 2261 sklopljenim brakom. Treće mjesto zauzima rujan s 1973 sklopljenih brakova. Ukupno u BiH je sklopljeno 17.427 brakova u 2022. godini, prenosi N1.

Brakovi i razvodi u BiH statistika

Također, kako se navodi u publikaciji broj razvoda brakova u BiH u posljednjih 25 godina raste, pa je u 2022. godini bilo više od 1.000 razvoda u odnosu na 1997. godinu.

U 2022. godini je razvedeno 2865 brakova. Najveći broj razvoda i kod žena i kod muškaraca dogodio se u životnoj dobi od 40 do 49 godina.