OBITELJSKI ČOVJEK Načelnik općine zaposlio kćerku, rođake, badžu, zeta...

Ejubović
Fokus.ba

Nekoliko sugovornika Fokusa tvrdi da u Općini Hadžići vladaju nepotizam i korupcija, da je ta lokalna samouprava privatizirana od načelnika iz SDA i da su svi oni koji drugačije misle „din dušmani“. 

"Gospodo, s vatrom se igrate. Ni vašu ni moju djecu niko neće dirati. Važno je sijati smutnju, lagati po medijima, opterećivati moje dijete da ga ti vajni, neki, prozivaju. Zovu na telefon po instrukciji nekih koji sjede ovdje, da mi djecu bihuzure. Samo da znate, sva sredstva koja budu pred nama, mi ćemo štititi našu omladinu", kazao je načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović na sjednici Oćinskog vijeća Hadžići 19. kolovoza ove godine.

Bahato, sirovo i osiono obraćanje Ejubovića uslijedilo je dan nakon što je Fokus na telefonski broj Službe za poljoprivredu Općine Hadžići profesionalno i uljudno kontaktirao načelnikovu kćerku Hatidžu Šehić za koju imaju informaciju da je uz pomoć oca Hamde dobila poziciju u toj službi.

Tom prilikom Hatidža Šehić je negirala da je Ejubovićeva kćerka?!

Fokus: Gospođo Šehić, dobili smo informaciju da ste Vi kćerka načelnika Ejubovića. Je li to točno?

Šehić: Nije točno.

Fokus: Jeste li u nekim rodbinskim vezama i je li Vaše djevojačko prezime Ejubović?

Šehić: Da, ali to nema veze.

Fokus: Kako nema veze, radite u Općini, navodno ste bez natječaja zaposleni i normalno da je važno jeste li kćerka ili ste u rodbinskim vezama s načelnikom Ejubovićem?

Šehić: Kako ste Vi čuli?

Fokus: Da, zato Vas i pitamo i provjeravamo.

Šehić: Ja uopće nisam ovdje ni zaposlena, to je znači dezinformacija i hvala Vam na pozivu.

Fokus: Kako niste zaposleni kada se javljate na općinski telefon i sjedite u općinskoj Službi za poljoprivredu?

Međutim, na ovo pitanje nismo dobili odgovor jer je Hatidža Šehić prekinula telefonsku vezu.
Umjesto odgovora na naš pisani upit da se, između ostalog, izjasni i o navodu da je zaposlio kćerku, načelnik Hamdo Ejubović je dan nakon ovog razgovora pred Općinskim vijećem kazao da njegova kćerka, čije ime nije spomenuo, volontira u Općini Hadžići.

"Za vašu informaciju, moja kćer ne radi u Općini, moja kćer je jedan od onih 17 volontera koja radi po ugovoru volonterskom, na tri mjeseca i 18 dana. Načelnik putem natječaja prima kad raspišemo natječaj za volontere po Pravilniku i po članu 15. kad zahtijeva neko iz službe da mu treba, onda možemo i dodatno ili kad netko napusti i zaposli se, mi možemo popuniti zahtjev službe. Znači sve je u okviru pravilnika i zakona", kazao je Ejubović.

Izvori tvrde da je volontiranje Ejubovićeve kćerke samo ulaznica za neku njenu buduću stalnu poziciju u Općini Hadžići. Zanimljivo je da su na stranici ove općine dostupni rezultati javnih poziva za volontere iz prethodnih godina, ali ne i iz ove godine kada se na popisu volontera našla Ejubovićeva kćerka.

Ova tajnovitost, a i negiranje Hatidže Šehić da je načelnikova kćerka, svakako ostavljaju sumnju i u transparentnost izbora volontera, a i u krajnje namjere načelnika koji sam donosi odluku o tome tko će iskustvo volontiranjem stjecati u općini na čijem je on čelu, pa je sakriveno da je ove godine među onima koje je birao odabrao i svoju kćerku.

Hatidžu Šehić, djevojački Ejubović, pozvali su nakon što iz Općine Hadžići 15 dana nisu odgovorili na ukupno 19 pitanja upućenih Ejuboviću. Umjesto konkretnih odgovora na pitanja, a koja se odnose na brojne optužbe u vezi s njegovim radom i zloupotrebom funkcije, načelnik Ejubović izrekao je prijetnje i optužbe na račun vijećnika koji o tome javno govore i novinarke koja je htjela provjeriti navode sugovornika.

A vijećnici tvrde da su u Općini Hadžići na djelu brojni slučajevi netransparentnog zapošljavanja po rodbinskoj i stranačkoj liniji, a i druge sumnjive radnje koje se odvijaju pod palicom načelnika Hamde Ejubovića koji, tvrde, godinama provodi samovolju. Tvrdi ovo vijećnik u Općinskom vijeću Hadžići Admir Mujanović, ali i drugi sugovornici koji su željeli ostati anonimni.

Kako sami kažu, ukoliko bi istupili imenom i prezimenom, to bi se moglo odraziti na njihovu i egzistenciju njihovih obitelji.

I Mujanović i ostali izvori tvrde da je Ejubović iskoristio svoj utjecaj i poziciju načelnika na kojoj je već sedamnaestu godinu kako bi zaposlio svoju djecu.

"Jedna kćerka ekspresno je po završetku fakulteta dobila posao u Domu zdravlja Hadžići, sin je zaposlen u jednoj tvrtki iz Danske kojoj se zbog toga prave razni ustupci u vezi s dobivanjem prostora i dozvola kako u Općini Hadžići tako i u „Elektroprivredi“ jer se ta tvrtka navodno bavi poslovima gradnje vjetrenjača. Sad imamo i ovaj posljednji slučaj da je u Općini zaposlio svoju kćerku", tvrdi Mujanović.

Zbog Ejubovićevih apetita da uhljebi što više obitelji, a i kadrova SDA, tvrde naši sugovornici, u lokalnom komunalnom poduzeću „Komunalac“ u posljednjih nekoliko godina broj zaposlenih je sa 62 porastao na 102.

"Koga god nazovete u „Komunalcu“ situacija je takva da će vam se, osim portira, javiti neko od Ejubovićeve obitelji ili stranačkih kolega. Ejubovićeva snaha, badžo, zet, sestrić, rodica, svi su oni uhljebljeni u „Komunalcu“, kažu oni.

Oni ističu i da u Općini Hadžići revizija poslovanja i financijskih izvještaja nije rađena 20 godina, te da su federalni revizori u knjige općinske administracije zavirili tek prošle godine.
Fokus je provjerio u Uredu za reviziju institucija FBiH je li okonačana revizija za Općinu Hadžiću, a u Uredu su nam kazali da se očekuju još komentari iz Općine na njihov izvještaj koji će uskoro biti objavljen.

Ovaj izvještaj je veoma važan, naročito u kontekstu i drugih tvrdnji sugovornika, koji se osim za netransparentna i nezakonita zapošljavanja odnose i na izdvajanje proračunskog novca za obavljanje određenih poslova.

"Općina Hadžići godišnje dodijeli oko 300 ugovora po direktnom sporazumu u iznosu do 6.000 maraka. Na taj način izbjegavaju obavezu raspisivanja natječaja i tako primjerice projekte vrijedne 40.000 maraka „cijepaju“ na više direktnih sporazuma. Vrijednosti do 6.000 maraka za koje ne moraju raspisivati natječaj i na ovaj način tvrtke koje odgovaraju Ejuboviću i SDA dobivaju poslove. Uz „amenovanje“ iz Općine slično se radi i u „Komunalcu“ gdje se faktički potpisuju fiktivni ugovori s tvrtkama, koje ne izvršavaju poslove po tim ugovorima, nego novac vraćaju direktoru", tvrde sagovornici.

Oni dalje ističu da je posebno problematičan i kredit koji je Općina Hadžići uzela za kupovinu zemljišta nekadašnjeg Preduzeća drvne industrije (PDI) “Bjelašnica” Hadžići. Naime, višemilijunsko zaduženje trebala je pratiti komisija, o čemu je odluku donijelo i Općinsko vijeće Hadžići, ali ona se ne provodi pa kako tvrde sugovornici i ovu investiciju prate brojne nejasnoće i kontroverze.

"On jest dobio suglasnost Općinskog vijeća da može ući u kupovinu PDI „Bjelašnica“, ali Općinsko vijeće nikada nije formiralo komisiju koja će pratiti proces zaduživanja, nego je načelnik sam našao banku, s bankom sve dogovorio prije šest godina, kupio PDI „Bjelašnicu“ i danas tamo ima nekoliko tvrtki koje ukupno zapošljavaju 30 radnika za šest godina, a sve je najavljivano kao velika industrijska zona. I mi smo kao zajednica sigurno izgubili 10 milijuna maraka PDV-a. I sad svake godine se vraća 500 tisuća maraka kredita i 70 tisuća kamata. Općinsko vijeće jest dalo suglasnost, ali OV je bilo dužno po zakonu formirati komisiju koja će pratiti proces zaduživanja, a do toga nije došlo", ističe vijećnik Admir Mujanović.

Svaki vijećnički upit, tvrdi vijećnik Mujanović, koji je po ocjeni načelnika Ejubovića sporan, on jednostavno ignorira.

"On je vijećnicima poslao dopis da neće objavljivati vijećnička pitanja i inicijative. Na svaku kritiku onih vijećnika koji nisu iz SDA i onima koji se bore protiv kriminala, korupcije i nepotizma iza vijećničke govornice poručio je „kako su oni tu po nalogu iz Beograda, i da hoće uništiti jedinstvo Bošnjaka i da su takvi klali i ubijali ‘92. godine.“ On ne može prihvatiti da je on gost i da nama treba polagati račune, nego on pokušava nama držati lekcije. Općina je privatna, većina općinskog vijeća je privatna. Ovo je zatvoreni krug kriminala. Zbog prijetnji koje mi je uputio načelnik Ejubović, ja sam protiv njega podnio i kaznenu prijavu", kaže Mujanović.

Osim što, prema tvrdnjama izvora, samovoljno i često bez natječaja „rješava kadrovske križaljke“ u Općini uglavnom u korist SDA članova i obitelji, načelnik Ejubović „lansira“ i sebi lojalne kadrove i na druge funkcije na višim razinama vlasti.

"U posljednja dva saziva Općinskog vijeća čak četiri predsjedavajuća iz SDA ubrzo nakon što su osvojili mandat, odrekli su se mandata zbog izvršnih pozicija koje su dobili u nekim institucijama i ustanovama, a na njihovo mjesto došli su sljedeći kandidati s liste. Na ovaj način direktno se krši volja birača, jer ljude koje su birali građani u Općinsko vijeće brzo odlaze s tih pozicija, a na njhovo mjesto dolaze oni koji nisu osvojili mandate direktno na izborima", ističu izvori.

Tko god pita za kriminal, Ejubović kaže da radi po nalogu Beograda 

Oni navode i primjer da je Ejubović u svoj kabinet doveo Adija Kalema, bivšeg ministra prometa u Vladi SŽ, a navodno zbog toga da bi Kalem šutio o deponiji iza džamije u Tarčinu koju je bez odobrenja MZ Tarčin napravila tvrtka „Čengiz“ na čijem je čelu ranije bio Kalem.

Da je sve na području općine Hadžići podređeno interesima SDA i onima načelnika Ejubovića, sugovornici kao primjer navode i nedavnu dodjelu junica u Tarčinu gdje su, kažu, ljudi navodno uvjetovani da bi dobili junicu da potpišu pristupnicu SDA.

Sugovornici tvrde i da je potrebno ispitati navode da je vrijednost radova pri izgradnji skloništa kod školskog stadiona u Hadžićima s prvobitnih 700.000 maraka porasla na 1,2 milijuna maraka.

Navode i da je Općina Hadžići vlasniku jednog trgovačkog lanca poklonila općinski prostor, a da je ta tvrtka trebala zauzvrat izgraditi multimedijalnu dvoranu u Hadžićima po principu „ključ u bravu“.

"Ni ta sala sada nije svima dostupna, jer Ejubović o svemu odlučuje i radije bi da je prazna nego da se izda nekom „din dušmaninu“ kako načelnik naziva ljude koji drugačije misle nego on", kaže vijećnik Mujanović.

Supruga na čelu udruženja

Prema istom izvoru, supruga Hamde Ejubovića je na čelu Udruženja „Ars populi“ u Hadžićima. Prema riječima vijećnika Mujanovića, osim što je misteriozno djelovanje tog udruženja u pogledu poslovanja, konkretno izdavanja računa, još je tajanstvenije to na koji je način i po kojem osnovu to udruženje, inače registrirano za afirmaciju kulture i umjetnosti, Srednjoškolski centar u Hadžićima snabdijevalo hranom?!

Zanimljivo je, a kako je vidljivo iz jednog ugovora koji je u posjedu Fokusa, da se i direktor tog školskog centra preziva Ejubović.

O samovolji i represiji koju provodi načelnik Ejubović, vijećnik Mujanović kaže da svjedoči i činjenica da parking Općine smije koristiti samo načelnik, a da drugi uposlenici moraju tražiti alternativna parking mjesta iako Općina, uključujući i podzemnu garažu, ima 70 parking mjesta.

Prema tvrdnjama sugovornika, posebna priča i problem je način izdavanja i mijenjanja građevinskih i urbanističkih dozvola investitorima za gradnju stambenih zgrada u Hadžićima.

"Imate situaciju da jedna tvrtka kupi lokaciju za zgradu i dio objekta izgradi na općinskom zemljištu koje prethodno nije kupila. Onda je Općina prinuđena da njima proda to zemljište, umjesto da sruši taj dio objekta sagrađenog bespravno na općinskom zemljištu. Sve se to radi u dogovoru s načelnikom Ejubovićem", kažu u Hadžićima.