FOTO  Obitelj Bojbaša dobar primjer plasteničke proizvodnje u Hercegovini

Sadnja plastenik obitelj Bojbaša Trebinje
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Dobar i kvalitetan rasad u kombinaciji s plodnom zemljom zasigurno daje zdravo i organsko voće i povrće. Toga je svjesna i obitelj Bojbaša iz trebinjskog naselja Todorići koja već godinama opskrbljuje regiju najzdravijim rasadom. U njihovom asortimanu se nalazi sve ono što bez imalo muke uspijeva na blagoj mediteranskoj klimi i u cijeloj Hercegovini.

„Proizvodi se 20 sorti povrća, s tim da su paradajz i paprika najzastupljeniji. Zatim patlidžan, krastavac i tikvica. Paradajz, paprika, krastavac i tikvica su uvijek najtraženiji“, kaže Dušan Bojbaša za Hercegovina.info.

Prve sadnice su plasteničke i kako Dušan kaže to je već naručeno, jer već krajem ožujka sadnja.

 „To su male količine, ali tamo, početkom travnja kreće naveliko prodaja. To je prodaja mimo narudžbi, na pijaci ili kod nas u plasteniku.“

Manje je poznato da je lubenica povrće, ali jeste i ona je našla svoje mjesto u rasadniku ove vrijedne obitelji. Prodaju je i kao rasad i kao gotov proizvod.

Sadnja plastenik obitelj Bojbaša Trebinje

Pandemija koronavirusa je nanijela štetu i proizvođačima rasada, kao i svim ostalim profesijama. Kupci iz susjednih zemalja nisu mogli dolaziti, a do sada su bili vjerni kupci kod ove obitelji.

„Malo je bilo svijeta sa strane. Mi smo navikli da su nam najbolje mušterije iz Dubrovnika i Herceg Novog. Korona je sve to poremetila. Imao sam dobre kupušnjače i to se baš malo prodalo, dobar dio toga mi je i propao“, govori Bojbaša s nadom da će ova godina biti bolja.

Botanička proizvodnja konstantno zahtijeva trud i rad, a proljeće je njeno godišnje doba. Koliko god to djelovalo lagano, nije. Dušan kaže da su oni maksimalno posvećeni svom poslu i da se trude da im proizvodi budu što prirodniji i kvalitetniji.

„To je ipak jedno radno mjesto. Treba ući u plastenik ujutro, pa u podne, pa orositi. To je stalna obaveza. Ima tu dosta posla“, kaže Dušan.

Razdoblje pred kraj veljače i početak ožujka bilo je neobično toplo za ovo doba godine, pa se i svi domaćini nadaju da će tako i ostati i da sezona sadnje može početi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.