FOTO  Obišli smo ruševine Razvitka i razgovarali s investitorima. "Rušenje očekujemo do kraja proljeća"

Razvitak

Kako stvari stoje, ruševina nekadašnjeg tržnog centra i stambeno-poslovnog kompleksa Razvitak uskoro će biti srušena. 

Kazali su to za Hercegovina.info investitori koji su posjetili ruševinu zajedno sa geodetima kako bi je snimili i premjerili, te krenuli na sljedeće faze radova. 

A sljedeća faza nakon što je u prošloj godini usvojen regulacijski plan, sada je izrada idejnog rješenja za revitalizaciju ove ikonične mostarske građevine, kao i izrada elaborata o rušenju postojeće koja je postala opasnost po okolinu. 

"Projekt se fokusira na zamjenu stambeno poslovne zgrade s novim objektom koji će također kompenzirati i prethodne stanare. To ćemo raditi u skladu sa Regulacijskim planom koji je usvojen prošle godine. Trenutno provodimo radnje na snimanju objekta, istovremeno pokušavajući uspostaviti suradnju s Asocijacijom arhitekata BiH radi natječaja za idejno rješenje projekta. Cilj je privući širok spektar arhitektonskih ureda i projektanata te dobiti oko 40 različitih rješenja. Transparentnost ovog procesa nam je ključna, a cilj nam je da nam Asocijacija arhitekata BiH i šira stručna javnost pomogne u odabiru najboljeg rješenja za investitora i grad. Mislim da je ovako transparentan pristup investitora sa uključivanjem najšire stručne javnosti presedan u našem društvu", govori nam manager projekta, arhitekt Mirza Hulusić. 

Iako smo u javnom prostoru viđali neke nacrte i 3-d rendere kako bi Razvitak mogao izgledati nakon obnove, Hulusić pojašnjava kako su oni bili samo pokazni materijal i misao vodilja za obnovu Razvitka. 

"Razvitak je velik objekt, značajan, nalazi se u urbanoj jezgri grada, ne želimo u centru Mostara praviti ruglo od objekta. Sva idejna rješenja koja su bila dosad u optjecaju su nama neprihvatljiva i možete ih slobodno zaboraviti. Da pojasnim - prijašnja rješenja se po našem mišljenju nisu uklapala u urbanu jezgru, bila su predimenzionirana i mi nećemo ići tim putem. Mi ćemo se držati okvira koji su zadani Regulacijskim planom.", tvrdi on. 

Razvitak

Investitori, vlasnici dvije sarajevske kompanije koje se bave tzv. affiliate marketingom, ili kako je to sažeo izvršni direktor tvrtke MonetizeAd, Elvis Hadžić- bave se ujedno programiranjem, digitalnim marketingom, te proizvodnjom. Riječ je o tvrtkama Monetize AD i Social Net.  

"Osnovali smo novu firmu MoNet Group i ona će biti nositelj projekta", govori Hadžić za naš medij. 

Kako je sve počelo? 

Zanimalo nas je otkud sarajlije u cijeloj priči sa mostarskim nekretninama? 

"Mi u ovom trenutku imamo portfolio nekretnina u cijeloj BiH, ali Razvitak je u povijesnom, društvenom i svakom drugom kontekstu poseban i značajan.
Suinvestitori su iz Hercegovine i to nas, između ostalog, veže za ovaj grad i ovo područje. 
Pri našem interesiranju za ovaj projekat radili smo dosta istraživanja i imali smo mnogo sastanaka sa Gradom Mostarom. Na radnim sastancima sa gradonačelnikom i predsjedavajućim gradskog vijeća, mi kao investitori smo uvijek isticali činjenicu da nam nije jedini interes ostvariti financijski benefit, već smo konstantno tražili zajedničko rješenje  u interesu građana, Grada Mostara i nas kao investitora, te ponuditi nedostajuće sadržaje koji su potrebni Gradu". 

Pitali smo koliko će novca ukupno biti uloženo u ovaj projekt. 

"A koliko će biti ukupno ulaganje, još je nezahvalno govoriti. Idemo fazu po fazu, a o iznosu ćemo moći govoriti  nakon izrade glavnog projekta.", odgovara Hadžić. 

Razvitak

Dodaje kako su se od samog starta susretali sa preprekama, te da su bili upoznati sa činjenicom da su mnogi prije njih pokušali investirati ovaj projekt, pa odustajali, jer su imovinsko-pravni odnosi neriješeni,  60 stanova se odmah mora odvojiti za bivše stanare itd. 

"Bilo je dosta izazova pri rješavanju imovinsko pravnih pitanja. Grad Mostar nam je iskren partner u ovom projektu. Do sada su pokazali zavidan nivo interesa i angažmana da se ovaj višedesetljetni problem Grada Mostara riješi, nadamo se da će tako i ostati. Mnogo toga ovisi od našeg odnosa sa gradskom upravom Grada Mostara u budućnosti i nadamo se da će razina suradnje ostati na dosadašnjoj razini" - ističe Hadžić 

Kaže i kako su sami pregovori trajali godinu i pol dana. "U našim sastancima sa Gradom Mostarom, privatnim vlasnicima koje žive u blizini Razvitka i bivšim stanarima tražili smo najbolje moguće rješenje koje će zadovoljiti sve: Grad, stanovnike i 60-ak prijeratnih stanara koji pokušavaju ostvariti svoje stanarsko pravo, a da na kraju zadovoljimo i potrebe investitora. Kada je regulacijski plan usvojen, shvatili smo da je svima zadovoljavajući.
Ponavljamo, cilj nas kao investitora je podići kvalitetu življenja u ovom dijelu grada, ponuditi nove sadržaje koji nedostaju, čime će stanovnici ovog grada i šire dobiti sve usluge i sadržaje na jednom mjestu", govori nam Hadžić. 

Vremensko razdoblje 

Kada bi stanari mogli ući u svoje nove stanove, prerano je za špekulirati, nas je ipak zanimalo, kako bi izgledali radovi u idealnim uvjetima i koji su vremenski rokovi koje su investitori zadali sami sebi. 

Na to pitanje odgovor nam je dao Mirza Hulusić. 

"Mi smo već počeli sa projektantskim dijelom. U idealnom scenariju, ako sve bude išlo po planu mogli bismo ukloniti objekt do početka ljeta, a tada nekada i završiti natječajnu proceduru s Asocijacijom arhitekata, za izbor idejnog rješenja, rješenje transparentno prezentirati javnosti i na osnovu njega tražiti važeće dozvole".. 

Ono što je zasad poznato je kako će se novi razvitak prema podacima investitora protezati na 41.000 metara kvadratnih, od toga 11.000 stambenih kvadrata i 2.300 kvadrata uredskih prostora. Broj stanova još nije definiran, ali predviđa se da će ih biti između 160 i 180. Ostatak će činiti trg, tržni centar i tri etaže podzemnih parking garaža, te prolazi prema Ulicama maršala Tita i braće Fejića. 

Uz povrat prostora bivšim stanarima, ono što je na javnoj raspravi održanoj u lipnju 2023. većini Mostaraca bilo bitno je očuvati ikonični reljef sa fasade Razvitka.  

"Fasada je rađena u betonu, može se skinuti, skloniti, rekonstruirati i vratiti na zidove, uklopiti u eksterijer nekim arhitektonskim rješenjem - mnogo je opcija. Mi je detaljno snimamo da bi imali potunu dokumentaciju s ovim ciljem", tvrde oni. 

Razvitak

Na prozivke stanara oko očuvanja povijesno - kulturnog naslijeđa, a najčešće se pozivalo na očuvanje i restauraciju reljefa stećaka koji su opstali na pročelju 'Razvitka' svih ovih godina, odgovorio je i predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić.

"Odgovorno tvrdim da će investitor morati poštovati sve dogovoreno. Molim stanare da povjere struci da radi svoj posao. Ako struka kaže da nešto nije prihvatljivo, bez obzira na osobne veze, moramo to prihvatiti. Nakon donošenja regulacijskog plana, stanari imaju pravo prigovora. Kao predsjednik vijeća, neću dopustiti da itko bude prevaren, obećavam da investitor neće dobiti uporabnu dozvolu ako ne ispoštuje sve što smo dogovorili“, rekao je Marić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.