SARAJEVSKI INVESTITORI TVRDE Uklanjanje ruševina Razvitka kreće iduće godine

Razvitak

Direktor sarajevske outsourcing kompanije Social Net, Nezir Čahtarević najavio je izgradnju kapitalnog projekta Razvitak u Mostaru. 

Zajedno sa partnerom, tvrtkom Monetize AD iz Sarajeva, Social Net je u lipnju 2022. godine počeo realizaciju kapitalnog projekta - izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa Razvitak u Mostaru.

"U prethodnih 30 godina bilo je nekoliko pokušaja njegove revitalizacije, ali nažalost nisu se spojili interesi potencijalnih investitora, građana, struke i Grada Mostara. Naša zajednička ekipa mladih ljudi, hrabra, ali sa jasnom vizijom, odlučila se na veoma rizičan korak. Znali smo kako nas čeka težak posao, jer su u pitanju interesi građana, Grada, struke, ostavština povijesti i investitora”, istaknuo je direktor sarajevske outsourcing kompanije SocialNet za Poslovne novine.

Razvitak

Ključni korak bio je usvajanje Regulacijskog plana

Stambeno-poslovni kompleks Razvitak se prostire na 41.000 m2. Imat će tri etaže sa parking prostorom, čime se rješava gorući problem javnog parkinga u tom dijelu Mostara. U sklopu Razvitka bit će i moderan shopping mall, business kompleks i stanovi. 

"Ključni korak je bilo usvajanje Regulacijskog plana polovinom studenoga. Skoro cijelu godinu dana smo marljivo radili zajedno sa službama Grada Mostara, kako bismo napravili rješenje koje će biti na ponos svih nas.

Činjenica da je rješenje usvojeno jednoglasno, dovoljno govori. Sljedeći koraci su angažiranje Asocijacije arhitekata BiH, te definiranje projektnog zadatka, a potom raspisivanje međunarodnog javnog poziva za idejno rješenje, koje će ocjenjivati višečlano povjerenstvo predstavnika Grada Mostara, investitora i struke. Naš plan je početi sa rušenjem postojećeg objekta i početkom gradnje novog Razvitka već u drugoj polovini 2024. godine." najavio je.

Investitori iz svijeta IT industrije

Inače, Social Net d.o.o. je osnovana 2013. godine u Sarajevu. Osnovna djelatnost  ove BPO (Business Process Outsourcing) kompanije obuhvaća vođenje dijela ili cjelokupnih poslovnih procesa za klijente, uključujući back-office i front-office procese, istraživanje tržišta, marketing i IT podršku. SocialNet grupa fokusirana je na tržišta DACH regije (Njemačka, Austrija, Švicarska) i Amerike. Ima urede u Sarajevu, Zagrebu, Mostaru, Tuzli, Zenici, te u Srbiji. 

Tvrtka Monetize Ad, osnivača Ajdina Brkovića i Mersada Vejzovića prema njihovim riječima bilježi kontinuirani poslovni rast do čak i 500 posto.

Oni se bave tzv. affiliate marketingom i digitalnim marketingom.

U prijevodu, zarađuju od kontekstualnih tekstova na web portalima na kojima se za svaku vašu bolest nudi i odgovarajući preparat – čajevi, kreme, kapi…

Te preparate preporučuju ugledni liječnici za koje nikad niste čuli ili oni za koje ste čuli ali koji to kasnije demantiraju.

Razvitak

Tajna je u tome da se reklama tih poizvoda vrši kroz unaprijed zakupljen prostor u digitalnim medijima, a većinu tih preparata proizvodi  firma “Limited Charm” koja je također povezana sa Monetize Ad. Osim “Limited charma” tu je i cijeli niz poslovnih subjekata u regiji od kojih su neki prijavljeni i na nepostojeće adrese. Njihovo poslovanje istraživao je i portal Raskrinkavanje.

Grad Mostar se, osim na javnoj raspravi na kojoj nije bilo spomena imena investitora o ovoj temi nije oglašavao. Javnost nije upoznata s informacijom da je sa ovim investitorima postignuta neka vrsta dogovora i da je njihov ulazak u projekt Razvitka postao služben.

Šezdeset bivših stanara nekadašnje poznate zgrade Razvitak, već 30 godina čekaju obnovu svojih domova. Iz Gradske uprave Mostara stižu uvjeravanja da će dugogodišnjoj agoniji stanara konačno doći kraj.Bivši stanari Razvitka imaju stanarsko pravo i obvezu države da im vrati imovinu, ali to se punih 30 godina nije dogodilo. No, sada konačno imaju nadu, jer su iz Gradske uprave dobili obećanje da su stvoreni uvjeti da se krene s realizacijom obnove Razvitka.

Drago mi je, ako ništa, da je učinjen prvi korak, sad je dalje, još ima i čekanja i borbe i rada, dok se sklopi novi ugovor o dobivanju novog stana, rekla je za BHRT Enisa Bašić, predsjednica Udruge stanara Razvitka.

To je velika radost za nas, da nakon 30 godina dobijemo neku pozitivnu šansu za vraćanje u svoje domove, jer svi mi želimo se vratiti tamo odakle smo otišli, radi tih ratnih zbivanja. Imali smo sastanak s gradonačelnikom, dobili smo sva pozitivna obećanja da će se to riješiti, izjavila je bivša stanarka Razvitka Suzana Šestić.