OBILNE PADALINE "Na Humcu je palo više od 100 litara, ali nema bojazni od poplava"

Trebižat
Ilustracija/Ljportal.com

Obilne i iznenađujuće padaline koje su ovih dana pogodile regiju donijele su probleme s poplavama, naročito u Hrvatskoj gdje je Obrovac pod vodom. Što se tiče Bosne i Hercegovine, prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u FBiH (AVP Sava), trenutno je izvanredno hidrološko stanje na području slivova rijeke Une i Sane, a uslijed visokih vodostaja, a došlo je do izlijevanja rijeke na području Kulen Vakufa, te pritoka Sane na području Sanskog Mosta.

Iako su pale ogromne količine kiše, u Hercegovini nema bojazni od poplava.

"Kada je riječ o TMT (Tihaljina-Mlade-Trebižat), hidroelektrana je relativno prazna, kota je 250,36 tako da ima dovoljno prostora u akumulaciji HE Peć Mlini. Što se tiče same kote rijeke, mi imamo mjernu jedinicu na Humcu i ona je trenutno je na 326. Na 280 proglašavamo redovne mjere obrane od poplava koje smo i proglasili. Na 330 proglašavamo pak izvanredne mjere obrane od poplava. Mi se nadamo da nećemo doći do te kote 330, no vrijeme je takvo da se ništa ne zna. U Grabovu Vrilu došlo je do znatno većeg dotoga vode, no nije ništa zabrinjavajuće. Nadam se da će sve ostati na razini ispod izvanrednih obrana od poplava", kaže za Hercegovina.info rukovoditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković.

Na Humcu je palo više od 100 litara kiše.

"Za sada većih problema nema, osim što su ovako obilne padaline nenormalne za svibanj. Pala je ogromna količina vode, na Humcu preko 100 litara i to od 13. svibnja do danas, za dva dana. Nadam se da će sve završiti na izvanrednim mjerama obrane od poplava. Ukoliko do toga i dođe, zatvara se Hidroelektrana Peć Mlini i radimo redukcije kako bi smanjili poplave na području Ljubuškog, ali i kako ne bi ugrozili stanare Gruda, odnosno imotsko-bekijskog polja", ističe Nurković.

Neretva nije zabrinjavajuća.

"Što se tiče Neretve, mjerna jedinica Glavatičevo donosi malo više vode. Kota HE Jablanice je 268,71. Ona trenutno radi s 180 kubika punim kapacitetom, s tim da smo danas oko 14 sati otvorili smo dodatnu klapnu na koju ide 100 kubika i to je ukupno ispuštanje iz akumulacije HE Jablanica 280 kubika. Isto tako treba reći kako imamo dovoljno prostora u Grabovici i Salakovcu, tako da se u Mostaru ništa značajnije neće dogoditi."

"Hidroelektrana Mostar radi punim kapacitetom. Naša vodna mjerna jedinica je ispod Carinskog mosta i trenutno je oko 821, a na 850 obavještavamo Civilnu zaštitu. Ne bi trebalo do toga doći, a i u koliko dođe nije to alarmantna situacija. Nizvodno, vodostaj Bune i Bunice je porastao, ali nema straha od poplava".

Nurković je istaknuo kako bi prema prognozama značajnija kiša trebala pasti i sutra, dok bi srijeda i četvrtak trebali proći bez padalina. Krajem tjedna iste se ponovno očekuju, ali ne u ovoj količini što je svakako dobra vijest.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.