KIŠA NE PRESTAJE U dijelu Dalmacije kopaju se odvodni kanali i pripremaju vreće s pijeskom

Poplava Dalmacija
Facebook

Zbog velike količine oborina na području Gračaca, Županijski centar 112 Zadar zaprimio je u nedjelju informaciju o nadiranju podzemnih voda, a načelnica Stožera civilne zaštite aktivirala je uži sastav Stožera CZ Općine Gračac zbog preventivnih aktivnosti obrane od poplave.



O svim dojavama obaviještene su i upućene na teren nadležne službe, objavilo je popodne Ravnateljstvo Civilne zaštite. Trenutno se poduzimaju mjere obrane od poplava, kao što je kopanje odvodnih kanala, priprema odvodnih pumpi i vreća s pijeskom, prenosi Hina.

U radu Stožera CZ Općine Gračac aktivno sudjeluju i djelatnici Službe civilne zaštite Zadar.



Onečišćenje rijeke Zrmanje uslijed veće količine oborina

Ravnateljstvo CZ priopćilo je da je ŽC 112 Zadar zaprimio i informaciju o onečišćenju rijeke Zrmanje nastalom uslijed veće količine oborina na dijelu od Obrovca prema Novigradskom moru.

Obaviješteni su djelatnici Hrvatskih voda i dežurna vodopravna inspektorica.

Narančasto upozorenje

Za 14. svibnja izdano je narančasto upozorenje za osječku, gospićku, kninsku i splitsku regiju zbog moguće mjestimice obilne kiše i ponegdje izraženijih pljuskova s većom količinom kiše u kratkom vremenskom razdoblju, lokalno su moguće urbane i bujične poplave.

‘Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom‘, ističe DHMZ.

Za sutra, 15. svibnja izdano je narančasto upozorenje za Velebitski kanal, dubrovačku regiju i južnu Dalmaciju na vjetar, a ponegdje je moguća i obilnija kiša.