NUMIZMATIKA Prodaje se ekstremno rijetka novčanica 1 KM. Košta 9.999 KM, a evo po čemu je posebna

marka,konvertibilna marka,Novac,olx.ba,oglas,zanimljivosti

Na oglasnom servisu olx.ba nalazi se zanimljiva ponuda. Naime, korisnik prodaje ekstremno rijetku novčanicu 1 KM za 9.999 KM, prenosi portal klix.ba.
U opisu je naveo da je novčanica isprintana 1998. godine te da je pogrešno otkucano prezime Ive Andrića. Umjesto Andrić piše Andriđ.

Tvrdi da je ovo jedina novčanica sa "super radar" serijskim brojem."Ova novčanica nikada nije puštena u opticaj. Tako kažu ljudi iz CB BiH. Međutim, ova novčanica, kao i druge čiji serijski broj počinje sa A65..., su dokaz da su bile u opticaju. Kako? Možemo nagađati", naveo je.

marka,konvertibilna marka,Novac,olx.ba,oglas,zanimljivosti

Korisnik smatra da je službena osoba zadužena za uništavanje jedan dio tj. dio serije A65... otuđila i pustila u promet tj. kupovala i plaćala robu i da su tako ove novčanice došle u platni promet tj. u ruke građana.

"Kako u BiH kontrola rada nije na najvišem nivou te kako je službena osoba za uništavanje zadnja u lancu, niko u tom trenutku nije provjeravao ili nije želio provjeriti da li su sve novčanice uništene. To je moje mišljenje. Nažalost, stanje ove novčanice je vrlo, vrlo loše. Čak je bila i pocijepana, što se može vidjeti, ali je dokaz da postoji Andrić super radar", napisao je.

Naši novinari provjerili su ponudu rijetkih novčanica na tržištu i uvjerili se kako se novčanice od 1 KM iz ove serije mogu naći i po cijeni od 150 do 200 KM.