FOTO/VIDEO  NOVO SUNČANO LICE MOSTARA Evo koliko će solarni paneli zauzeti prostora na Raškoj Gori i tko je sve dobio koncesije

Raška Gora solarne elektrane

Solaromanija u Hercegovini zauzima sve više medijskog prostora, a osim Čapljine gdje je također ogroman dio zemlje predan u ruke privatnih investitora na duže vremensko razdoblje, poseban fokus je na Mostaru. Dok mještani više prigradskih naselja godinama prosvjeduju protiv izgradnje solarnih elektrana u blizini svojih domova, izdavanje koncesija i način kako se pristupa tzv. zelenoj tranziciji ne budi nadu da bi se nešto u dogledno vrijeme moglo promijeniti kako bi se zaštitila priroda.

Posljednjih mjeseci fokus solarnih elektrana je na jugu Mostara u mjestima Gubavica, Miljkovići, Kozica i Međine, ali i na sjevernijem dijelu grada je aktivno kada su u pitanju solarne elektrane. Već dvije godine u fazi su izrade studija i izdavanje dozvola, a na terenu se može vidjeti teška mehanizacija kako priprema teren za buduće solarne panele, a dio njih već je postavljen.

Ovo područje uopće nije bilo obuhvaćeno studijom instituta Hrvoje Požar. Gradsko vijeće Mostara 2012. godine je donijelo odluku da se na tom lokalitetu mogu graditi vjetroelektrane. To se može provjeriti i u Službenom glasniku Mostara iz 2012.

Prostorni plan mostar 2012

Prostorni plan mostar 2012

Odlukom iz 2022., Službeni Glasnik 2/2022 Grada Mostara omogućio je da se na tom lokalitetu mogu graditi i solari. Napravljena je parcelacija i onda su izdane dozvole za 8x999 kW, odnosno osam pojedinačnih elektrana snage po 1 MW, odnosno 8MW ukupne snage. Bez parcijalizacije za dozvole bi bila nadležna Hercegovačko-neretvanska županija, jer je nadležnost za sve preko 5 MW na županijama, te je na elegantan način zaobiđen ovaj 'problemčić'.

Raška Gora solarne elektrane

Kome će sunce iznad Raštana donositi novac?

Mostarska tvrtka 'eSolar' koja je osnovana 2023. godine prema dostupnim podacijam nema radnika, a u vlasništvu je Ivana Dragoje. Također, zanimljivo je da je 'eSolar' dobio osam koncesija na području Raške Gore, ali dvije koncesije koje se odnose na 'eSolar7' i 'eSolar8' nisu više njihove nego su koncesije u ožujku ove godine prebačene mostarskoj tvrtki P. H. N. E.

Solarne elektrane Raška Gora

Prema koncesijskoj ugovoru koji je potpisao bivši premijer Nevenko Herceg, 'eSolar' treba uplatiti jednokratnu koncesijsku naknadu za šest elektrana, a mostarski P. H. N. E. za dvije. Budući da koncesija po pojedinačnoj elektrani iznosi 4.348,66 maraka, razvidno je da će županija HNŽ inkasirati ukupno 34.789,28 maraka što nije bogzna kakva brojka za ono čime se gradske i županijske vlasti hvale te nazivaju investicijama. 

Raška Gora solari

I druga koncesija ide u Mostar

Raštanskom suncu se nada i mostarski 'UMIKON'. Tvrtka sa sjedištem u ulici Blajburških žrtava osnovana je 2021. godine. Vlasnici 'UMIKONA' su Michael Bošnjak, Mirko Zovko-Ivkić, Boris Bošnjak, Ivan Lasić, Stipe Galić. Snaga pet planiranih fotonaponskih elektrana u Raštanima trebala bi iznositi pojedinačno 999 kW, kao što je i slučaj s planiranim solarima mostarskog 'eSolara'.

Raška Gora solari

Nevenko Herceg potpisnik je i njihove koncesije, a tvrtka 'UMIKON' prošle godine uprihodila je ukupno 13.152 maraka te godinu ranije 40.365 maraka. 

Raška Gora solarne elektrane

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dala je koncesije na 30 godina kada su u pitanju fotonaponske elektrane na Raškoj Gori kao što je to bila praksa i na ostalim lokacijama. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.