ČAPLJINA POSTAJE MAMIĆEVA KOLONIJA Raspisana licitacija za dodjelu zemljišta, samo je jedan čovjek može zadovoljiti

Zdravko Mamić Čapljina

Općina Čapljina ubrzo bi mogla postati prava solarna kolonija Zdravka Mamića, koji je prvo ovdje kupovao zemljište skoro pa badava, da bi sada bio favoriziran i za licitaciju zemljišta koja je u tijeku, tvrde našem portalu čapljinski poduzetnici. 

Tko može sakupiti hrpu papirologije u kratkom roku?

Naime, Povjerenstvo za provođenje javnih natječaja za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Grada Čapljina raspisalo je javni natječaj za osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu grada Čapljine. Radi se o ogromnim površinama u Dretelju i Trebižatu, a na kojem će onaj tko zadovolji licitaciju imati pravo gradnje fotonaponskih elektrana sa pripadajućom elektroenergetskom insfrastrukturom za proizvodnju električne energije. 

Natjecaj-2023-3 Čapljina by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Pravo sudjelovanja imaju sve fizičke i pravne osobe koje uplate jamčevinu do 19. prosinca 2023 u iznosu od 5.000 maraka, a svaki sudionik je nužan predočiti, uz ostalo, izrađenu pripremnu geotehničku studiju – misija G1, suglasnost Elektroprijenosa za priključenje na mrežu, idejni projekat planirane fotonaponske elektrane i ostalo.

S obzirom da je poziv raspisan 29. studenog, a licitacija zakazana 19. prosinca jasno je da će joj pristupiti oni koji su se već prethodno pripremili za utakmicu. Upućeniji tvrde, da se radi o opet o Zdravku Mamiću, koji je već vlasnik velikih parcela u Čapljini. 

Lokalni poduzetnici ogorčeni


„Da bi se zainteresirana strana validno pojavila mora donijeti dokumentaciju koju u najbržem roku može prikupiti za 6 mjeseci (idejni projekt sa svim pokazateljima, okolišne elaborate, geotehnička studija, načelna suglasnost Elektroprijenosa i td..) A rok koji je postavljen je 19 dana. Strankama, samo da izvade kopije katastarskog plana i geodetske podloga treba minimalno 10 dana a kamo li izrada projekata i studija. U Čapljini je javna tajna da je načelnik sve dogovorio sa Zdravkom Mamićem kako bi eliminirao svu konkurenciju jer se nitko osim njega ili nekog njegovog ne može prijaviti na natječaj. Nadamo se da će se uključiti i sudski organi jer je ovo neviđena pljačka“, kažu nam ogorčeni čapljinski poduzetnici koji ne mogu pristupiti zemljištu u ovom Gradu.  

Kako saznajemo, ostali zainteresirani pripremaju tužbe i kaznene prijave protiv povjerenstva i gradonačelnika radi pogodovanja i postavljanja nerealnih i nemogućih rokova za ispunjenje uvjeta

Zdravko Mamić, odnosno tvrtka Plavo sunce, vlasnici su preko sto duluma zemljišta na području Čapljine. Dobili su ga po mizernoj cijeni od tri marke, koja je za mještane barem tri puta veća, a za gospodarstvenike skoro osam puta veća.


U tom gradu bjegunac od hrvatskog pravosuđa, i tvrtka Plavo sunce ubilježeni su na K.Č 580/41 - 11.262 metara četvornih, K.Č 580/42 - 20.000 metara četvornih, K.Č 580/43 - 20.000 metara četvornih, K.Č 580/44 - 16.616 metara četvornih, K.Č 580/46 - 11.598 metara četvornih, te K.Č 580/48 - 12.698 metara četvornih, i tu su solari već izgrađeni.

Inače, kada hoćete u Zvirovićima kupiti državno zemljište radi proširenja svoje parcele, i recimo graditi kuću, početna cijena vam je 11 KM. Solari su tik uz predviđenu gospodarsku zonu, u kojoj je početna cijena četvornog metra 23 KM/metar četvorni.
Mamiću je cijena koštanja četvornog metra zemljišta bila 3 marke, a na javni natječaj javilo se, gle čuda - samo Plavo sunce. Da se Mamiću okonča ovaj posao brinuo se osobno gradonačelnik Smiljan Vidić, uvrštavajući točke oko prodaje zemljišta na Gradsko vijeće.

Temeljem čega općine i gradovi određuju lokacije za solare?

Čapljinski oporbeni vijećnici su se bunili, osobito oko dijela zašto se zemlja prodaje, ako je interes Grada koncesija, međutim nije pilo vode. U izlaganju na ovu temu prostornog plana HNŽ čapljinski zastupnik u Skupštini HNŽ Mirko Vasilj upitao je imamo li mi uopće lokacije i studiju i predviđamo li mjesta za izgradnju solarnih elektrana, ili ono što je već izgrađeno uplanjujemo, sasvim obrnutim i izvrnutim redoslijedom. 

"Kako ide cijeli postupak!? Kupi se parcela na kojoj se želi izgraditi postrojenje, naravno ako imaš parcelu ideš odmah na korak dva. Korak dva je traženje elektroenergetske suglasnosti, korak tri je da nakon dobivene suglasnosti idete prema jedinicama lokalne samouprave za prenamjenu zemljišta. Četvrti korak je traženje koncesija prema Županiji, a zadnji korak je da bi se dobila koncesija da sve mora biti usklađeno s prostornim planovima i svime. Ono što mi imamo je da su sve općine već dodijelile dozvole za postrojenja za proizvodnju električne energije. Najčešće znamo da to ide stranačkoj rodbini i prijateljima, gdje se pretpostavlja da će se ići u trgovinu sa koncesijama", kazao je Vasilj. 

Upitao je temeljem čega su općine i gradovi već sami odredili lokacije za solare. 

"Imamo li u trenutačno prostornom planu uopće predviđene lokacije za solarne elektrane. Ako nemamo, na koji način su to uradile naše općine i gradovi, koji su već poodmakli u realizaciji istog. Znači li da ćemo mi ovom novom strategijom i izmjenog prostornog plana verificirati postojeće stanje koje se dogodilo ili se događa u općinama i gradovima", kazao je Vasilj.

Devedesetkin Ivan Odak upitao je hoće li nam išta ostati od zemljišta u Hercegovini budućim pokoljenjima da ne budu na njima solari i na kraju krajeva čiji će ti solari uopće biti. Kazao je da bi javne rasprave morale biti obavezne u jedinicama lokalne samouprave gdje će se vršiti parcelizacija za solare, no sada u Hercegovini odlučuju tajne rasprave.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.