NOVO NASLIKAVANJE OKO PEDIJATRIJE Uskoro obećanih 7 milijuna bolnici koja je prvotno koštala 17, a sada 34 milijuna

Ante Kvesić i Nevenko Herceg

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije jučer je još jednom objelodanila ono što se vuče od prošle godine, a to su novi milijuni za SKB Mostar kako bi se nastavila izgradnja iščekivane pedijatrije. Od ukupnih 13 milijuna zaduženja koji su otišli na zdravstvene objekte u Hercegovini, 7 milijuna maraka je otišlo za pedijatriju čime se vlada dodatno zadužila na 12 godina, a osim ovoga već su nositelji 'zdravstvenog' kredita od 32 milijuna maraka.

Nevenko Herceg, premijer HNŽ na odlasku još jednom je obišao gradilište ispred nove zgrade pedijatrije u kompleksu SKB Mostar kako bi javnost podsjetio i potvrdio da su potpisali novo kreditno zaduženje koje je najavljeno prije pola godine.

Tako je na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) 27. travnja odlučeno o kreditnom zaduženju županije u korist bolnica u Mostaru. Radilo se o izmjeni prethodne odluke donesene na Skupštini. U prethodnoj odluci iznos kredita je bio veći za dva milijuna (15 milijuna), a otplatni rok do 2034., a povlačenje je bilo planirano u dvije tranše, od 8, pa 7 milijuna, a nije bilo precizirano ni koliko će koja bolnička ustanova dobiti. Također, u novoj odluci rok otplate je duži za godinu dana (prvoj je bio do 2034., dok je u novoj do 2035.). 

Ante Kvesić i Nevenko Herceg

Koliko će koštati bolnica?

"Mi smo imali ugovor od 17 milijuna koji je praktički 'ispucan'. Dio kredita kojeg još imamo je negdje oko 2,5 milijuna, a što smo planirali za opremu. Međutim, ovog trenutka ćemo po prioritetima mijenjati stvari. Iz Saudijskog fonda, s obzirom na novonastale okolnosti oko cijena i svega što se događa na tržištu, dozvolili su aneks ugovora na 20 posto", pojasnio je Kvesić i ocijenio je da je 85 poto poslao završeno, ali da su mu inflacija i poskupljenja ugrozila planirani završetak radova.

U ožujku ove godine ravnatelj Kvesić je procijenio da su radovi s predviđenih 17 milijuna skočili na 25 milijuna maraka. To su javnosti poznati podaci, a u njegovom društvu predsjedateljica Borjana Krišto je dodala da će ukupni troškovi s opremom biti preko 32 milijuna maraka, što je otprilike blizu cifre od 34 milijuna maraka koji su se prije par mjeseci pojavili u medijima kao zbroj ukupnih troškova.

Pedijatrija koja se otvara od 2021. godine

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice (SBK) Mostar Ante Kvesić najavio je polovinom listopada 2021. godine da će, ako se, kako je rekao, ne dogodi nešto nepredviđeno, u travnju ili svibnju 2022. godine građevinski radovi na izgradnji nove Klinike za dječje bolesti biti okončani. U međuvremenu se dogodila ruska agresija na Ukrajinu pa je Kvesić našao opravdanja u ratu, kao i poskupljenju građevinskih materijala. 

Inicijativa o izgradnji objekta datira još od početka 2015. godine, a nju je također najavio aktalni ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, netom nakon što mu je Upravno vijeće ove zdravstvene institucije produžilo mandat na još četiri godine.

Na novoj, suvremenoj zgradi mostarske pedijatrije, za koju ravnatelj Ante Kvesić ističe kako joj neće biti ravne u Europi, u tijeku su završni radovi koje financira Vlada HNŽ-a koja je, prvotno, preuzela sve obveze iz kredita Saudijskoga fonda za razvitak. 

Stara zgrada Pedijatrije izgrađena je 1964. godine i praktično je najneuvjetniji objekt u sklopu kompleksa SKB-a Mostar. Trenutačni odjel pedijatrije se nalazi na manje od 2000 kvadrata, a nova će imati 10 tisuća četvornih metara. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.