NOVI V.D. DIREKTORA KCUS-a "Vratit ćemo sve liječnike i medicinsko osoblje koji su otišli"

Alen Pilav
Klix

Nakon sjednice Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (UO KCUS) na kojoj je smijenjena dodadašnja generalna direktorica Sebija Izetbegović održana je konferencija za medije.

Javnosti se obratio novoimenovani v.d. direktora torakalni kirurg Alen Pilav koji je poručio kako ova zdravstvena institucija "otvara kapije" svim pacijentima.
Naveo je da će se truditi na zakonit način vratiti sve liječnike i medicinsko osoblje koje je napustilo KCUS, prenosi Klix.

"Po vokaciji sam kirurg, KCUS je moj dom 30 godina. Želio sam oduvijek biti kirurg, takav mi je pristup i u radu. Trebamo gledati prema naprijed", kazao je Pilav.

Dodao je kako želi da ova zdravstvena ustanova ponovo bude centar gdje će pacijenti željeti doći liječiti se.

"Želim KCUS vratiti tamo gdje mu je mjesto, kao jednoj od najboljih bolnica u regiji", kazao je dr. Pilav.

Govoreći o smjeni Sebije Izetbegović, član UO KCUS-a Dragan Stevanović istaknuo je da je odluka donesena u skladu sa zakonom i statutom.

On je naveo da je da Izetbegović primila odluku o razrješenju te se o njoj i očitovala.

"Mi smo sve učinili po zakonu. Slijedi jedno vrlo važno razdoblje da se osnivački akt KCUS-a usklade sa zakonom i onda da se pristupu dopuni i izmjeni Statuta KCUS-a", rekao je Stevanović.

U Odluci o razrješenju se navodi da je Izetbegović razriješena zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili izvanrednog profesora, odnosno docenta.

Dalje se navodi da će Izetbegović nakon prijema ove Odluke u roku od tri dana izvršiti primopredaju službenih predmeta i dokumentacije vršitelju dužnosti direktora.