NOVI UDAR NA DŽEPOVE Kava poskupljuje 40, a meso 20 posto

Proizvođači i prerađivači mesa i kave najavili su nova poskupljenja zbog nestanka sirovine na terenu ili poskupljenja na svjetskom tržištu. Kava bi uskoro mogla biti skuplja za 40, a meso već u prvim danima svibnja za 20 posto.
Poskupljenje kave pravda se činjenicom da Brazil, najveći svjetski proizvođač kave, ostaje bez sirovine jer je usjeve prošloga mjeseca poharala tuča. Neki američki proizvođači već su povećali cijene svojih proizvoda.  

Regija strahuje


Uvoznici svježe kave iz regije komentirali su da je cijena na svjetskoj burzi dosegla najveću razinu do sada. Prerađivači kave iz regije, koju najviše i pijemo, poručili su da još nisu sigurni u poskupljenja, ali da svaki dan nosi i novu situaciju. U jedno su, kažu, sigurni, a to je da do pojeftinjenja kave, koja je dosegla rekordnu cijenu u maloprodaji, neće doći. U BiH su, pak, sigurni da će morati podići cijene ako dođe do skoka cijena na svjetskom tržištu, jer i sada rade skoro s gubicima.
Nova cijena koja će, sigurno je, građane pogoditi više od cijene kave, jest nova - viša cijena mesa. Prema zadnjim najavama, juneće, svinjsko i pileće meso poskupljuje s prvim danima svibnja, najavili su uzgajivači u Republici Srpskoj. Najveći skok bit će kod svinjskog mesa i to za 20 posto, tako da kilogram žive vage s 2,8 ide na 3,20 maraka. Rast cijena ostalog mesa se očekuje u sljedećem razdoblju za najmanje 20 feninga.

Nerealne cijene


Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS-u Mišo Maljčić poskupljenje pravda rastom cijena kukuruza na tržištu i pojačanom potražnjom mesa. U prva tri mjeseca 2011. dodatno je poskupjelo skoro sve. Najveća poskupljenja zabilježena su u odjeljcima prijevoza i hrane i bezalkoholnih pića. Također, poskupjela su i goriva za 3,5 posto, kao i prijevoz za 2,6 posto. Kruh i žitarice su poskupjeli za 4,7 posto u ožujku u odnosu na veljaču. Također, povrće je skuplje za 3,4 posto, voće za 2,5 posto, ulje za skoro dva posto, a konditorski proizvodi za jedan posto. U skupini bezalkoholnih pića sve je poskupjelo za 1,8 posto zbog viših cijena kave, čaja i kakaa za 3,1 posto i mineralnih voda, sokova i drugih osvježavajućih pića za 0,4 posto.
Udruženja za zaštitu potrošača i sindikalna udruženja smatraju neopravdanim zadnji skok cijena i najavu novih poskupljenja. Kažu da narod nema novca ni za osnovne životne namirnice te da je, primjerice, meso postalo proizvod koji prosječna obitelj sebi može priuštiti jednom tjedno ili jednom u deset dana.

Hrana skuplja za 7,5 posto


Godišnja inflacija u ožujku 2011. godine u Bosni i Hercegovini bila je 3,9 posto. U zadnjih godinu dana najviše je poskupio prijevoz i to za 7,9 posto. Hrana i bezalkoholna pića su u godinu dana poskupjela za 7,5 posto, alkoholna pića i duhan su u odnosu na isto razdoblje prošle godine skuplji za 7,5 posto. Komunikacije su poskupjele 5,3 posto, a stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,4 posto.
U zemljama regije u ožujku 2011. godine zabilježene su stope inflacije na godišnjoj razini: u Sloveniji 1,9 posto,  Hrvatskoj 2,6 posto i Srbiji 14,1 posto.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba