Novi prisluškivani M:TEL brojevi: Provjerite jeste li na novom spisku!

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu za sigurnost u Beogradu, kaže da je suština ilegalnog prisluškivanja u BiH to što AID (Agencije za istraživanje i dokumentaciju) nije rasformiran nego su njegovi pripadnici samo prešli u navodne legalne institucije.

"Ne samo to, agenti AID-a, pored Ministarstva sigurnosti , uključeni su i u rad u Ministarstvu vanjskih poslova i to je ozbiljan problem", tvrdi Trifunović.

On naglašava da je posljednja afera sa nelegalnim prisluškivanjem jasan znak da se sa sigurnosnim sustavom u BiH mora nešto raditi te da predsjednik RS i premijer RS hitno treba da traže reforme i vraćanje obavještajnih i sigurnosnih sustava u entitetske nadležnosti.

>>Krešić potvrdio nelegalno prisluškivanje građana BiH: Na popisu i brojevi iz EU

>>Spisak brojeva: Koga sve prisluškuju OSA i SIPA u BiH

"Ne vjerujem da će iko biti sankcioniran ili da će neko snositi odgovornost za ovo, jer BiH nije država. Ako uzmete u obzir da i Sud i Tužiteljstvo BiH ne funkcioniraju, postavlje se pitanje održivosti cijelog sistema", naglašava Trifunović.

Domagoj Margetić, član Ekspertskog tima jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, kaže da je više nego evidentno da u BiH nisu rasformirane obavještajne strukture iz vremena devedesetih, te da je isti slučaj u Hrvatskoj. "Samo što je u BiH on izraženiji", tvrdi Margetić.

On naglašava da je prije dve godine jedan od zaposlenih telekomunikacijske kompanije iz BiH upozorio Ministarstvo bezbjednosti BiH, OHR i ostale institucije na nelegalne aktivnosti, ali da tada niko nije htio reagovati.

"Taj djelatnik točno i vrlo detaljno je opisao na koji način je vršeno nelegalno prisluškivanje, ko je u tome učestvovao i sa kojih lokacija je to rađeno", govori Margetić i dodaje da je taj čovjek zbog straha za svoju bezbjednost napustio BiH, ali da nikada niko to pitanje nije želio da stavi na dnevni red.

krei_potvrdio_nelegalno_prislukivanje_graana_bih_na_popisu_i_brojevi_iz_eu_spisak_brojeva_koga_sve_prislukuju_osa_i_sipa_u_bih.jpg

Margetić naglašava da je i veliki problem taj što obavještajne strukture BiH prisluškuju strane državljane i međunarodne diplomate te da je zbog toga tokom svoje posjete BiH direktor FBI-ja tražio smjenu Almira Džuve i tadašnjeg ministra bezbjednosti Tarika Sadovića.

"Nezavisne novine" u devet nastavaka objavile su spiskove telefonskih brojeva koje su, što legalno što nelegalno prisluškivale Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Jedan od umirovljenika iz Banjaluke, čiji se broj nalazi u današnjem spisku, kaže nam da ne zna o čemu se radi, jer nikakve veze nema sa kriminalcima i bilo kakvim nezakonitim radnjama.

"Nije baš prijatan osjećaj kad saznate da vas neko prisluškuje. U normalnim zemljama ministri i direktori agencija isti dan bi podnijeli ostavke. Pogledajte kako je bilo u Španjolskoj pa isto tako u Italiji, a samo kod nas niko ništa, kao da se ništa nije dogodilo. To sve govori o državi i moralnim odlikama naših političara", kaže ovaj Banjalučanin.

Igor Z. iz Doboja, čiji broj se takođe nalazi na današnjem spisku, tvrdi da nije znao da ga neko prisluškuje te da nikada nije obaviješten o tome, ali da ga u ovoj državi ništa ne može začuditi, jer je odavno poznato da ovdje ne vladaju zakoni.

"Nemaju razloga da me prisluškuju. Radim kao vozač i sve što hoće da znaju, a što ja znam mogli su da dođu i da me pitaju", kaže taj Dobojlija.

U Pravobranilaštvu BiH nemaju nikakvih saznanja da bi građani koje su prisluškivale SIPA i OBA mogli tužiti državu.

Pravobranilac BiH Željka Klobučar rekla je da je još rano govoriti o početku eventualnog procesuiranja takvih slučajeva, ističući da bi takav predmet sigurno bio interesantan za zastupanje.

"To neće ići tako brzo. Nakon što nam od Suda stigne tužba, imamo rok od mjesec da pripremimo odgovor, a nakon toga mjesec za zakazivanje prvog ročišta. Nemamo saznanja ni da li bi to išlo putem kolektivne ili pojedinačnih tužbi", pojasnila je Klobučar.

"Nezavisnim" je dosta građana BiH, čije su telefone nezakonito prisluškivale OBA i SIPA, kazalo da planiraju tužbe protiv države. (Srna)

brojevi,prisluškivanje,BIH

Kompletan spisak u trobroju

"Nezavisne novine" u trobroju od 23. do 25. travnja ove godine objaviće u posebnom dodatku kompletan spisak prisluškivanih brojeva mobilnih telefona.

Na spisku se nalazi više od 5.000 telefonskih brojeva iz svih telekom operatera u BiH. Osim domaćih, na spisku se nalaze i brojevi regionalnih telekom operatera, kao i iz Europske unije koje su OBA i SIPA prisluškivale bez sudskih naloga.

Nezavisne Novine