NOVI PRAVILNIK Posjedovanje zimske opreme nije obavezno od 1. travnja

NOVI PRAVILNIK Posjedovanje zimske opreme nije obavezno od 1. travnja
Hercegovina.info

Novi Pravilnik o prometu u zimskim uvjetima, u sklopu kojeg je predviđena obavezna zimska oprema u razdoblju od 1. studenog tekuće do 1. travnja naredne godine, stupio je na snagu 28. prosinca 2020. Ova informacija potvrđena je za Hercegovina.info iz Auto-moto saveza u BiH (AMSuBiH), BiHAMK-a kao i iz ministarstva komunikacija i transporta BiH. Navedeno se nalazi objavljeno u Službenom glasniku BiH 83/20. član 3. Pravilnika.

Pravilnikom koji je donio bh. ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović u suradnji s organima nadležnim za unutarnje poslove propisuju se pravila o odvijanju prometa u zimskim uvjetima, zimska oprema i razdoblje u kojem je obavezno posjedovanje i upotreba zimske opreme u prometu.

U Članu 3 pravilnika navodi se da u razdoblju od 1. studenog tekuće do 1. travnja naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, vozila, izuzev vozila kategorije 'L', 'T' i 'C', moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnikom koji će još nekoliko dana biti na snazi bila je predviđena obavezna zimska oprema od 15. studenog do 15. travnja.

Što obuhvata zimska oprema?

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili
c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

(3) Izuzetno izvan razdoblja iz stava (1) ovog člana, na dijelu ceste, kada na kolniku vladaju zimski uvjeti, mogu se na točkove postaviti lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.

(4) Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

Ograničenja prometa

(1) Za vrijeme zimskih uvjeta iz člana 2. ovog pravilnika zabranjuje se promet motornim i teretnim vozilima s priklјučnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.

(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana, nadležni organ za unutarnje poslove, u suradnji s nadležnim organom za promet, može izvan razdoblja iz člana 3. stav (1) ovog pravilnika na određenoj cesti ili dijelu ceste, u određene dane ili u određenom periodu propisati posjedovanje i korištenje zimske opreme za pojedine kategorije vozila, bez obzira postoje li na toj određenoj cesti ili dijelu ceste zimski uvjeti.

(3) U slučaju obimnijih snježnih padalina, većih snježnih nanosa, smetova ili pojave poledice nadležni organ za unutarnje poslove, uz suglasnost nadležnog organa za promet, može privremeno zabraniti ili ograničiti promet za sva vozila ili pojedine kategorije vozila na određenoj cesti ili dijelu ceste.

(4) Izuzetno od stava (3) ovog člana, nadležni organ za unutarnje poslove može na mjestu događaja privremeno zabraniti promet određenoj kategoriji vozila dok se ne steknu uvjeti za sigurno odvijanje prometa.

(5) Nadležne institucije koje održavaju i upravlјaju cestama, u suradnji s nadležnim organom za unutarnje poslove, upoznat će javnost o privremenoj zabrani ili ograničenju prometa za sva vozila ili pojedine kategorije vozila na određenoj cesti ili dijelu ceste putem sredstava javnog informiranja i postavit će odgovarajuću prometnu signalizaciju, navedeno je u Pravilniku.

Obavezno čišćenje vozila

Ovlaštena osoba nadležnog organa unutarnjih poslova će isklјučiti iz prometa motorno i priklјučno vozilo na kojem se nalazi snijeg ili led koji bi mogli utjecati na kretanje vozila u prometu, odnosno preglednost vozača i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Iz BiHAMK-a su naveli i da vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po ovom Pravilniku.