NOVI NAPADI NA NOVINARE "Ukoliko nekom padne dlaka s glave, krivci će biti Dodik i Karan"

Konferencija Vukelić Banja Luka
hercegovina.info

Predstavnici medijskih kuća u Banjoj Luci danas su u znak prosvjeda održali press konferenciju ispred Palate predsjednika Republike Srpske,  povodom vandalskog napada na osobnu imovinu novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače.  

"Napad se dogodio sinoć oko 23 sata, policija je zaprimila prijavu i poručili su da će hitno postupati", kazao je novinar Euroblica Nikola Morača.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"U policiji su rekli da će obići sve. Na video snimkama jasno se vidi da ta osoba nije marila je li je netko snima ili ne. Stvarno osjećam ugroženost obitelji, jer imam troje djece i suprugu. Iskreno se nadam da će policija ovu osobu uhvatiti vrlo brzo".

Konferencija Vukelić Banja Luka

Aleksandar Trifunović, urednik i novinar portala Buka je rekao:

"Napad govori o mržnji. Stvorena je atmosfera da je otvoren lov na novinare i da novinarima može bilo tko nešto uraditi, ili ih napasti. Mi smo od sustava označeni kao spodobe i neprijatelji. Naša imovina je najmanje bitna, da smo bili u tim autima tko zna što bi se dogodilo", rekao je Trifunović.

Novinar i urednik portala Capitala Siniša Vukelić je rekao da će "Milorada Dodika i ministra unutarnjih poslova Sinišu Karana smatrati direktno odgovornim ako ijednom novinaru ili aktivistu bude nedostajala dlaka s glave".

"Nikada se novinari ne trebaju tako ophoditi prema Miloradu Dodika. Provođenjem kriminalizacije klevete želi se oduzimati novinarima oprema, zatvarati novinare. Bilo kojem novinaru u ovoj zemlji, bilo kojem aktivistu ili bilo kojem kritičaru, ukoliko se nešto dogodi, ukoliko nekome padne dlaka s glave, mi ćemo za to direktno smatrati odgovornim Milorada Dodika i Sinišu Karana, ministra unutarnjih poslova. Ovo je sve prešlo granicu. Ovdje novinari strahuju za svoje živote. Nedavno je bio pokušaj atentata na Vladimira Kovačevića", istaknuo je Vukelić.

On je i ovom prilikom ponovio da će novinari iskoristiti sve moguće mehanizme da ne dođe do usvajanja izmjena Kaznenog zakonika Republike Srpske.

"Ovo je bitka svih građana. Porazno je da akademska zajednica nema javni stav. Gdje je ta pamet kad su ljudska prava ugrožena. Oni su se sakrili iza svojih katedri. Mali je broj ljudi koji je protiv ovoga. Sve kolege koji su za ovo trebaju to javno reći", istaknuo je Vukelić.

"Ne bježimo ni od prosvjeda", poručili su novinari.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.