NOVČANA POMOĆ OD EU Više od 1500 građana BiH dobit će po 5000 maraka

novac KM
Ilustracija

Više od 1.500 građana u Republici Srpskoj dobit će do 5.000 KM na osnovu natječaja za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Europske unije za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović.

Todorović je naveo da je na natječaj za provođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim poduzećima pristiglo više od 100 prijava poslovnih subjekata, a odobreno je 56 projekata koji će biti financirani, dok se za projekt za fizičke osobe prijavilo više od 2.500 građana Republike Srpske, prenosi Srna.

“Kroz ove projekte bit će implementirano više od osam milijuna KM sredstava koje je osigurala EU u BiH, a ukupna vrijednost projekata je do 20 milijuna KM”, istaknuo je Todorović.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM

On je rekao da je bilo više prijava na ove natječaje u odnosu na raspoloživa sredstva, te da očekuje da će u razgovorima s EU i međunarodnim donatorima ovi projekti biti nastavljeni.

Todorović je pojasnio da su građani novac mogli dobiti za zamjenu stolarije, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjenu sustava grijanja energetski efikasnim sustavima ili ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM, odnosno 50 posto od ukupnih troškova, dok preostalih 50 posto moraju sami financirati.

Za podršku za provođenje mjera energetske efikasnosti za mala, mikro i srednja poduzeća bio je predviđen proračun oko tri milijuna KM.