NOVALIĆ MOŽE OBNAŠATI FUNKCIJU Drugostupanjska presuda do kraja godine

Fadil Novalić - Afera respiratori
Hercegovina.info

Nakon što je danas pred Sudom BiH izrečena prvostupanjska presuda u predmetu "Novalić i ostali" u javnosti se postavlja pitanje što to u suštini znači za one koji su proglašeni krivima, konkretno Novalića, Solaka i Hodžića.

Prve reakcije na presudu su, slobodno možemo reći, očekivane. S jedne strane kažu da je pravda zadovoljena. S druge strane, kažu da je u pitanju politički proces i da je gotova "samo prva runda". Tužiteljstvo je u suštini zadovoljno presudom, osim u nekim detaljima, dok obrana, opet očekivano, najavljuje žalbu, piše Klix.

Usred svega oglašava se Veleposlanstvo SAD-a u BiH s izjavom da je "laž da su utjecali na proces protiv Novalića i ostalih". Jedini koji ništa nisu imali za reći su odvjetnici Jelke Milićević koja je današnjom presudom oslobođena krivnje.

Ukratko, to je to kada je u pitanju događaj na koji se čekalo pune dvije godine.

No, da se vratimo na Novalića, Solaka i Hodžića i kako se današnja presuda odražava na njihov status. U suštini, prvostupanjska presuda neće imati previše utjecaja na njihovo javno djelovanje: Novalić, barem do formiranja nove Vlade FBiH ostaje premijer, Solak ostaje suspendirani direktor FUCZ-a koji prima plaću, dok Hodžić nije ni obavljao javnu funkciju.

Ovo, zapravo, znači da će se sve riješiti drugostupanjskom presudom koja može biti ista kao prvostupanjska, a može biti veća ili manja, pa čak i oslobađajuća što sve ovisi od brojnih faktora. Prema informacijama drugostpanjsku presudu možemo očekivati do kraja godine, ili možda ranije ukoliko ne bude novog suđenja.