Nova poskupljenja od jeseni

Naime, posljednjih dana došlo je do pojeftinjenja brašna i određenih pekarskih proizvoda što u svakom slučaju predstavlja olakšanje osiromašenim bh. građanima. Osim toga, cijene energenata su mirovale neko vrijeme.

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list

Slobodno ću kazati da se radi o marketinškom triku, jer se pojeftinjenja od desetak feninga sigurno neće dugo zadržati te nas vrlo skoro očekuju nešto značajnija poskupljenja, istaknuo je Mesud Lakota iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

Cijene energenata

On navodi kako poskupljenja koja su se događala ranije ove godine nisu bila realna te su predstavljala ekstraprofit vlasnicama. Upravo zbog toga on smatra kako su se neki odlučili na određena pojeftinjena, koja će se zadržati mjesec-dva, da bi nakon toga ponovno išli s novim podizanjem cijena.

- Nebrojeno puta do sada sam jasno i nedvosmisleno naglašavao kako na bh. tržištu vladaju monopolisti te se cijene ne formiraju prema situaciji na tržištu. Upravo zbog toga nerealno je očekivati bilo kakav val snižena cijena, nego upravo suprotno, kategorički je ustvrdio Lakota. U skladu s tim, on navodi kako će se poskupljenje električne energije u pravom smislu osjetiti tek na jesen te kako je i to razlog podizanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Lakota jasno ističe kako je dosadašnja praksa uvijek bila da povećanja cijena energenata prati i rast drugih cijena, odnosno da sve padne naleđa potrošača.

Sasvim je realno da će se to dogoditi i ovog puta tako daje iluzorno govoriti o pojeftinjenjima, ustvrdio je Lakota.

Brašno, šećer, mlijeko

Iz Udružena za zaštitu interesa potrošača BiH smatraju kako će od jeseni posebno rasti cjjene brašna, šećera te mlijeka i mliječnih proizvoda. Inače, i tijekom ove godine najviše su rasle upravo cijene navedenih proizvoda.

- Osim rasta cijena energenata, nesporna je činjenica da u svijetu vlada nestašica hrane. Zbog toga cijene rastu, a već od rujna možemo očekivati skok cijena pšenice, šećerne repe, soje i kukuruza, a sve to itekako će se odraziti i na cijene u BiH, kazao je Lakota. Prema svemu sudeći, naši građani niti ove godine ne mogu očekivati neka značajnija i kontinuirana pojefti-njenja osnovnih životnih proizvoda tako da će prosječna bh. obitelj najveći dio prihoda trošiti na hranu i piće.