NOVA FAZA ISTRAŽIVANJA Koje li još tajne krije Gradac?

Gradac Prozor - Rama

Na lokalitetu Gradac kod Uzdola nastavljena su arheološka istraživanja koja i u drugom navratu predvodi profesorica mr. sc. Snježana Vasilj.

U prvom valu istraživanja u svibnju 2017. ovdje je pronađena vodosprema, rimska cisterna, te kameni blok, žrtvenik s reljefom boga Silvana, ilirskog božanstva koje su štovali pastiri.

Sakralni kompleks

„Već je općenito poznato kako se radi o složenom arheološkom lokalitetu Gradac u Ljubuncima kod Prozora gdje je pronađena antička cisterna iznimnih dimenzija koja je sigurno projekt rimske države i rimske administracije. Uz cisternu nalazi se sakralni kompleks. Govorim kompleks jer je tu crkva impozantnih dimenzija i uz nju krstionica. Plan radova koji se odvijaju i koji se trebaju izvršiti na ovom lokalitetu je; ustanoviti sve faze izgradnje ovog lokaliteta, crkve, krstionice, dodatnih prostorija kako bi se moglo pristupiti konzervaciji i restauraciji za kojih ima opravdanih elemenata i razloga”, kazala je lokalnim medijima Vasilj. Biti će svakako zanimljivo vidjeti koje još tajne krije Gradac, i je li 2017. bio vrhunac arheoloških nalaza u ovom kraju, ili se on u 2021. ipak može nadmašiti.

Zanimljivo je još dodati da ovo nalazište možda nikada ne bi bilo ni otkriveno da za vrijeme rata tu nisu kopani rovovi.

Planovi

Do kraja godine planirano je predstavljanje dosadašnjih istraživanja u obliku jedne izložbe s nalazima, brošurom i video prezentacijom tijeka radova i samog arheološkog nalazišta.

Do nalazišta Gradac uređen je put, a u završnoj fazi je i info pult gdje će posjetitelji moći dobiti informacije o nalazištu i svemu drugom uz mogućnost odmora, osvježit se i odmoriti. Projekt je realiziran kroz ViaDinarica, a istraživačke radove financira općina.