NITKO NIJE DOBIO OTKAZ Ovi policajci su mlatili migrante, uzimali zaplijenjeni novac iz sefa... i ostali na poslu

Policajci
Ilustracija

Najmanje sedam službenika MUP-a ZHŽ ima pravomoćne osuđujuće presude zbog raznih kaznenih djela, no i dalje rade u policiji, ili bolje, pod suspenzijom su, uopće ne rade, a primaju 70 posto plaće, ili 85 posto ako su hranitelji obitelji. Tako neki od njih ne dolaze na posao, a primaju do 2.000 maraka mjesečno. 

U prvom članku objavili smo da je, otkako je suspendiran Ljubušak Tomislav Primorac primio više od 100.000 KM iz županijskog proračuna na ime plaća. Sudi mu se za dojavljivanje informacija krim milju. 

Nepravomoćno osuđen i za napad

Slično vrijedi i za policajca Marka Kovača koji je na svadbi pokrao kolegicu. Nakon što je osuđen, i nakon što je završen stegovni postupak zbog krađe mobitela kolegici, počeo je raditi, ali jedne noći izvan službe je, zajedno s prijateljem koji radi kao granični policajac, u Posušju fizički napao migrante. O tom nedjelu posrnulog policajca dobili smo nove informacije. 

„Vezano za vaš upit, a nakon očitovanja postupajuće tužiteljice obavještavam Vas da je u ovom Tužiteljstvu dana 1.04.2022. godine formiran predmet povodom prijave o događaju od dana 18.12.2021. godine o naguravanju osoba M. K. i B. Ć. s migrantima, u kojem predmetu je nakon provedene istrage dana 12.12.2022. godine protiv M. K. i B. Ć. podiglo optužnicu zbog kaznenog djela nasilničko ponašanje, a M. K. i kazneno djelo teška tjelesna ozljeda, po kojoj optužnici je Općinski sud u Širokom Brijegu dana 01.12.2023. godine donio nepravomoćnu osuđujuću presudu, na koju je uložena žalba kako od strane Tužiteljstva, tako i od strane obrane optuženih“, potvrdila nam je Petrunjela Matijević, glasnogovornica Tužiteljstva ZHŽ.

Kovač je, razvidno je iz nepravomoćne presude Općinskog suda u Širokom Brijegu dobio 8 mjeseci zatvora jer je 18. 12. 2021. godine oko 04:50 sati u Ulici Ante Starčevića, općina Posušje, kod benzinske crpke „Dravel“ zaustavio vozilo primjetivši migrante te su on i kolega mu izašli iz vozila, došli do istih migranata i počeli ih udarati, te je Kovač jednog udarao šakama po glavi, nanio mu teške tjelesne povrede u obliku višefragmentarnih prijeloma nosne kosti sa pomakom, linearnog prijeloma čeono-etmoidalne kosti glave sa lijeve strane bez pomaka, prijeloma prednjeg i donjeg zida sinusa gornje čeljusti.   
Kovač, povratnik dakle u kaznenim djelima, prima cijelo vrijeme 70 posto plaće. 

Prodao vozilo pod izvršenjem

Na Općinskom sudu u Širokom Brijegu suđen je i krim inspektor Danko Sušac. Njemu je izrečena petomjesečna uvjetna kazna jer je prodao vozilo za koje je znao da je u izvršnom postupku.

Naime, on je sredinom 2019. godine od pravne osobe MABO doo Široki Brijeg kupio vozilo marke Citroen C4, za koje vozilo je znao da je predmet izvršnog postupka koji se vodi pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu u predmetu broj 64 0 I 053663 19 I, isto je prijavio na ime svoje supruge, a potom ga u srpnju 2020. ponudio za prodaju putem interneta za iznos od 10.300 maraka, koristeći korisnički profil „M.“, navodi se, uz ostalo i u izreci presude. 
Čapljinac koji je kupio vozilo ubrzo je postao meta izvršitelja, koji su mu došli pred obiteljsku kuću u Čapljini. Nakon toga je PU Široki Brijeg prijavio ovu prevaru. 

Tu je i specijalac koji je našao mobitel, bacio karticu, a uređaj proslijedio članovima obitelji. 

"Protiv Dražena Anića– prijava je podnesena dana 26.07.2019. godine, zbog kaznenog djela Utaja iz čl. 290. st. 5. KZ F BiH, nakon provedene istrage i podignute optužnice, kazneni postupak pravomoćno okončan osuđujućom presudom", navodi Tužiteljstvo ŽZH za ovog djelatnika MUP-a ZHŽ.  
Osim ovih novijih policijskih nedjela, i ranije osuđivani policajci nisu izgubili posao i neometano rade. 

Poslužio se novcem 

Protiv policajca Martina Juriča, prijava je podnesena dana 22.04.2013. godine, zbog kaznenog djela posluga u službi. Nakon provedene istrage i podignute optužnice, kazneni postupak je okončan, te donesena pravomoćna osuđujuća presuda, navodi nam Tužiteljstvo ZHŽ. 

Žalio se.

„Uvidom u CMS bazu podataka utvrdili smo da je ovaj sud, odlučivao po žalbi, u kaznenom predmetu koji se vodio protiv Martina Juriča zbog počinjenja kaznenog djela posluga u službi. Imajući u vidu da je naprijed navedena presuda iz 2014., a kako je riječ o uvjetnoj osudi, isti se ima smatrati neosuđivanom osobom zbog proteka roka vremena, a osuda se briše po sili zakona sukladno odredbama članka 125 stavak 1 točka b) i stavak 7 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Stoga nismo u mogućnosti dostaviti vam presudu“, kažu sa Županijskog suda u Širokom Brijegu. A ono što se već Juriču zaboravilo jeste da se poslužio u službi, odnosno uzimao zaplijenjeni novac.

Kao ovlaštena osoba na poslovima za obradu kaznenih djela zloupotrebe opojnih droga Odjelu krim-policije PU Ljubuški iz skladišta (depoa) u kojem se čuvaju dokazi, odnosno sefa u kojem se čuva privremno oduzeti novac po naredbi Općinskog suda u Ljubuškom, neovlašteno je uzeo iznos od 350 KM, 2270 kuna i 230 eura, koje je navodno planirao u cijelosti vratiti.

Po upitu o procesuiranim policajcima dolazimo do još jednog prašnjava predmeta. 

Protiv Julijana Gavrana (Posušje) prijava je podnesena dana 15.12.2014. godine, zbog kaznenog djela nesavjestan rad u službi, a nakon provedene istrage i podignute optužnice, kazneni postupak pravomoćno okončan osuđujućom presudom, potvrdilo nam je Tužiteljstvo ŽZH. 

Sud je Gavrana 2016. proglasio krivim što je kao službena osoba, u svojstvu načelnika PU Posušje, u vremenskom razdoblju od 1.1.2012. godine do 11.1.2013. godine, u Posušju, propuštanjem dužnog nadzora očito nesavjesno postupio u vršenju svoje službene dužnosti, a po pitanju točenja goriva, te mu izrekao uvjetnu zatvorsku kaznu od 5 mjeseci. U presudi je navedeno: da je Gavran propuštanjem dužnog nadzora jer je znajući da su osim zaduženih djelatnika E. G. i Z. G. i ostali djelatnici točili gorivo u službena vozila koja koristi PU Posušje, te da putni radni listovi nisu propisno ispunjeni, pa da zbog takvog njegovog nesavjesnog postupanja može nastupiti MUP ŽZH imovinska šteta, zbog nemogućnosti kontrole između stvarnog utroška goriva, prikazane kilometraže i ulivenog goriva na benzinskoj crpki „Lager“ Posušje, pa su zbog takvih propusta policijski službenici PU Posušje uzimali novac i druge stvari, a kroz putne radne naloge i liste utrošenog goriva prikazivali kao uliveno gorivo u službena vozila PU Posušje, nakon čega je utvrđeno je da je u putne radne listove za službena vozila PU Posušje uneseni broj prijeđenih kilometara za ukupno 67 197 km veći na dan 31.12.2012. godine u odnosu na dan 08.01.2013. godine, na koji način je oštećen MUP ŽZH za iznos od 8.333,50 KM, koju štetu je isti namirio u cijelosti.

Na koncu valja konstatirati da nijedan od navedenih policajaca nije platio poslom, štoviše, dok im je suđeno primali su po 70 ili 85 posto plaće, a sustav se pobrinuo da ostanu zaštićeni i da ostanu na poslu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.