'ČUVARI' SU REDA I MIRA U ZHŽ Kradu, pljačkaju, pomažu kriminalcima i primaju stotine tisuća proračunskih maraka

MUP ZZH korupcija
Ilustracija

Najmanje sedam službenika MUP-a ZHŽ ima pravomoćne osuđujuće presude zbog raznih kaznenih djela, no i dalje rade u policiji, ili bolje, pod suspenzijom su, uopće ne rade, a primaju 70 posto plaće, ili 85 posto ako su hranitelji obitelji. Tako neki od njih ne dolaze na posao a primaju do 2.000 maraka mjesečno. 

Otkako je suspendiran Ljubušak Tomislav Primorac primio je, ne računajući ovu godinu 68 plaća (8 plaća u 2018. godini, po 12 plaća 2019., 2020., 2021., 2022. i 2023.) u iznosu od 85 posto svoje plaće.

Tomislav Primorac ima čin Inspektor (to je visok, "oficirski" čin) tako da je, otkako je suspendiran, primio više od 100.000 KM iz županijskog proračuna na ime plaća. 


Odavanje službene tajne


Primorac je pao u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. Početkom svibnja 2018. prijavljen je unutarnjoj kontroli MUP-a, također je i suspendiran (suspenzija još uvijek traje), a sve nakon što su ga policijski službenici SIPA-e lišili slobode u sklopu akcije "Gastrajbajter". Protiv Tomislava Primorca je krajem 2018. godine pokrenut stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti, taj postupak je 'zamrznut' do okončanja kaznenog postupka (odredbama čl. 116. Zakona o policijskim službenicima tako je propisano). Kazneni postupak se otegnuo, no za financije Primorac ne mora brinuti. Prima skoro cijelu plaću, a stigne se baviti i privatnim biznisom. 

„Protiv Tomislava Primorca – istraga je vođena po službenoj dužnosti od dana 27. travnja 2018. godine, zbog kaznenog djela odavanje službene tajne iz čl. 388.st.1. KZ F BiH, nakon provedene istrage i podignute optužnice, kazneni postupak nepravomoćno okončan prvostupanjskom osuđujućom presudom, koja presuda je ukinuta od strane drugostupanjskog suda i predmet vraćen na ponovno suđenje“, potvrdilo nam je Tužiteljstvo ZHŽ. 

Da mu se ponovno sudi potvrdio je i Županijski sud u Širokom Brijegu. 

„Protiv Tomislava Primorca se pred ovim Sudom se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela Odavanje službene tajne iz članka 388 stavak 1 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te je isti presudom ovog suda od 31. 8.2022. godine oglašen krivim, međutim rješenjem Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 31. listopada 2023.godine djelomično je uvažena žalba Tomislava Primorca i ukinuta presuda i predmet vraćen na ponovni postupak. Naprijed navedena presuda ovog Suda još nije pravomoćna, pa istu vam ne možemo dostaviti“, kazali su našem portalu na Županijskom sudu.

Tužiteljstvo je za Primorca i ostale u akciji Gastarbajter navodilo da su bili pripadnici organizirane grupe u cilju neovlaštene prodaje i stavljanja u promet droge. „Oni su kokain kupovali, držali, prodavali i posredovali u prodaji. Drogu su prodavali na širem području Zapadnohercegovačke županije. Njenom prodajom su za sebe stjecali protupravnu imovinsku korist", naveli su iz Tužiteljstva.

Konkretno Primorca je optužnica teretila da je kao policijski službenik davao informacije o istražnim radnjama koje se protiv njih kao osumnjičenih sprovode od strane policijskih službenika.

Krađa mobitela, pljačka migranata


Jedan od policajaca koji je procesuran, te je pod suspenzijom i prima 70 posto plaće je Posušak Marko Kovač(1995.)

„Protiv Marka Kovača - prijava je podnesena dana 23. srpnja 2019. godine, zbog kaznenog djela krađa iz čl. 286. st. 1. KZ F BiH, nakon provedene istrage i podignute optužnice, kazneni postupak pravomoćno okončan osuđujućom presudom“, navodi Tužiteljstvo ŽZH.  

Naime, u svibnju 2019. godine (tada je radio kao policajac u PU Posušje) tijekom svadbe koja se održavala u jednom svadbenom salonu u Posušju, kolegici policajki je ukrao mobitel kojeg je naknadno putem stranice Pik.ba prodao osobi u Mostaru. Ubrzo je, valjda da ga nagrade, premješten u Specijalnu policiju, protiv njega je pokrenut stegovni postupak te je suspendiran sa dužnosti. Pošto nema obitelj koju uzdržava Marko Kovač je tijekom suspenzije primao 70 posto od svoje plaće.

Nakon što je osuđen, i nakon što je završen stegovni postupak, počeo je raditi, ali jedne noći izvan službe je, zajedno s prijateljem koji radi kao granični policajac, u Posušju fizički napao migrante azijskog porijekla, te ga se tereti za nanošenje teških ozljeda. Kovač također o financijama ne mora brinuti jer prima 70 posto plaće. 

Primorcu se suđenje ponavlja, Kovač je nakon presude vraćen na posao, no kod nekih je tek istraga u tijeku. 

„Protiv osumnjičenih A.V. i M.E.  – prijava je podnesena dana 20. lipnja 2022. godine, zbog kaznenog djela zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 1. KZ F BiH, a istraga je u tijeku“, navelo je u odgovoru našem portalu Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke. 

Naime, policijski službenici PU Ljubuški Ante (Žarko) Vegar(1991.), i Matej (Drago) Ereš(1998.), suspendirani su s poslova koje obavljaju u srpnju 2022. godine. Protiv njih Županijsko tužiteljstvo vodi istragu zbog sumnje da su opljačkali turskog državljanina. 


Šute, a plaćaju 70 il' 85 posto


Inače, policija u ZHŽ ne odgovara na naše upite o suspendiranim policajcima i njihovim primanjima pojedinačno, premda je taj postupak javan i podatci bi morali biti dostupni. 

„Poštovana, vezano za vaše upite o internim postupcima i radno pravnom statusu, ovim putem vas izvještavamo da se sukladno članku 108. Zakona o policijskim službenicima ŽZH,  protiv svih policijskih službenika protiv kojih je pokrenut interni postupak ili je zaprimljena žalba, provodi interni postupak neovisno o kome se radi. Također vas možemo izvijestiti da sukladno članku 122. stavak (1) točke g) Zakona o policijskim službenicima ŽZH policijskom službeniku prestaje radni odnos s pravomoćnom presudom kazne zatvora u trajanju 6 mjeseci ili stroža kazna zbog počinjenog kaznenog djela“, naveli su u neodređenom odgovoru, premda smo pitali za svakog policajca pojedinačno.

„Isto tako Vas možemo izvijestiti da su 4 policijska službenika iz vašeg upita privremeno suspendirani sa zadataka i dužnosti koje obavljaju do okončanja stegovnog postupka“, zaključili su.

A do okončanja stegovnog postupka, kako smo čitali gore, mogu proći godine. U tom vremenu policajce koji su imali problema sa zakonom plaćaju građani, isti oni koje bi ti policajci morali štititi. 


Nastavlja se…