Nino Raspudić: HHO brani BiH
 od njenih naroda

Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, matica hrvatska, Livno, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, kolumna, Nino Raspudić, Tomislav Karamarko, josip manolić, Nino Raspudić, Nino Raspudić
U politikantskom priopćenju HHO-a ne spominje se primjerice da su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH i da se pokušava formirati izvršna vlast bez predstavnika goleme većine hrvatskih birača, što predstavlja izravno kršenje (kolektivnih) ljudskih prava, već je ono u potpunosti fokusirano na delegitimiranje zahtjeva za hrvatskom teritorijalnom jedinicom, tvrdeći kako bi formiranje trećeg entiteta "u kojem bi živjela samo manjina Hrvata od onih koji su preostali u BiH", značilo "žrtvovanje preostalih Hrvata koji ne bi živjeli u novom entitetu BiH", jednako kao što bi to bio i "gubitak elementarnih ljudskih i građanskih prava svih 300.000 Hrvata koji su u sklopu planiranog etničkog čišćenja protjerani i raseljeni iz BiH".
Radi se o neistini jer bi u pretpostavljenoj hrvatskoj jedinici živjelo više od 80% Hrvata preostalih u BiH. A nije jasno ni zašto bi i kome Hrvati u BiH koji ne bi živjeli u "trećem entitetu" bili "žrtvovani". Očito je da tvorci priopćenja imaju jako loše mišljenje o Bošnjacima i Srbima u BiH i njihovim demokratskim potencijalima. Usto, nejasno je kako sadašnje stanje doprinosi povratku 300.000 prognanih Hrvata i zašto se oni nisu vratili zadnjih 15 godina tijekom kojih ih nije priječilo postojanje trećeg entiteta. HHO opravdava vlastito miješanje u ta pitanja ističući protekli angažman "u pokušajima suzbijanja zala i rata". Naglašeno je kako se "u toj aktivnosti isticao prof. dr. sci. Ivo Banac, istaknuti član i donedavni predsjednik Odbora, koji je za tu i takvu aktivnost 2004. proglašen počasnim građaninom Sarajeva".

Osim što navedeni angažman prof. Banca nije uspio suzbiti zlo i rat, on se godinama uglavnom koordinirao s Rusmirom Mahmučehajićem, jednim od najradikalnijih bošnjačko-muslimanskih nacionalista. Paradoksalni rezultat tog angažmana je da je Banac proglašen počasnim građaninom poslijeratnog, bošnjačkog Sarajeva, grada u kojem danas u vlasti općine i kantona nema ni jednoga istaknutog Hrvata. Za razliku od Josipovića koji je iskazao načelna stajališta o BiH i tražio da se poštuje duh te višenacionalne zemlje, njezin Ustav te izborni rezultati, HHO ne poštuje njeno postojeće ustavno-pravno-teritorijalno uređenje, štoviše propisuje i recepte - fantomsko ukidanje RS-a i realno suprotstavljanje hrvatskim zahtjevima.

Ovakvim grubim miješanjem, među ostalim, krši demokratski izraženu većinsku političku volju pripadnika dvaju konstitutivnih naroda u BiH. Naime, sve srpske stranke u BiH zalažu se za očuvanje RS-a, kojeg bi Banac i Čičak htjeli ukinuti, ne nudeći recept kako. Hrvati u BiH dali su gotovo 90-postotnu podršku strankama koje zagovaraju uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom. Stoga se postavlja pitanje: koga u svemu ovome Čičak i Banac brane i od koga? Ispada da za nečije interese brane BiH od demokratski izražene političke volje (dijela) njezinih građana, tj. da brane BiH od njenih konstitutivnih naroda. A usput koriste HHO za svoje privatne obračune s Josipovićem.

Nino Raspudić