VIDEO  Nikli temelji za vjetroelektrane na Podveležju

Temelji 10 vjetroagregata buduće elektrane na platou Podveležja u potpunosti su završeni, a u tijeku je betoniranje preostalih pet temelja, priopćeno je iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH).

U fazama koje su prethodile aktualnim radovima na gradilištu Vjetroelektrane, osigurani su, kako je navedeno, neophodni usvjeti za priključenje elektrane na mrežu, pa je u okviru LOT-a 2 izgrađena i moderna transformatorska stanica.

"Riječ je o trafostanici 110/30kV koja je namjenski građena za potrebe Vjetroparka, odnosno za plasman proizvedene električne energije u prijenosni elektroenergetski sustav Bosne i Hercegovine. Za povezivanje trafostanice s 15 vjetroagregata iskopano je više od 10 kilometara kanala po vrlo teškom terenu i u njih je položeno više od 40 kilometara kablova", ukazao je Enis Letić, rukovoditelj projekta izgradnje trafostanice VE "Podveležje".

Iz Elektroprivrede su podsjetili da su početkom 2018. godine sa tvrtkom ABB d.o.o. Zagreb, zaključili Ugovor o projektiranju, isporuci opreme, izgradnji i puštanju u pogon transformatorske stanice 110/30 kV "Podveležje", te srednjenaponske kablovske i telekomunikacijske mreže kojom se 15 vjetroagregata VE "Podveležje" povezuje s pripadajućom transformatorskom stanicom.

Kako su priopćili, u realizaciju Ugovora Elektroprivreda je investirala 9,5 milijuna maraka. Građevinske i montažne radove obavile su bosanskohercegovačke tvrtke Amitea Mostar i Elektrocentar Petek Tuzla, uz nadzor stručnog osoblja Elektroprivrede.

Projekt je rađen po FIDIC (Međunarodno udruženje konzultantskih inženjera) ugovoru Žuta knjiga, koji iziskuje i angažman međunarodno priznatog inženjera, objasnili su. Poslove FIDIC inženjera obavljao je Bakir Arslanagić iz Elektroprivrede.

"Obično kod ovakvih projekata u našoj zemlji, koji su međunarodni, FIDIC inženjer bude angažiran iz inozemstva, ali mi smo pokazali kako imamo dovoljno stručno i domaće osoblje koje može odgovoriti na stroge međunarodne propise", rekao je inžinjer Arslangić.

Zahvaljujući izgradnji priključnog 110 kV dalekovoda, koji je realiziran u sklopu Ugovora između Elektroprivrede i Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine vrijednog 2,7 milijuna maraka, transformatorska stanica na Podveležju uspješno je priključena na prijenosnu mrežu i sa njom će se upravljati izravno iz Sarajeva.

"Izvršena su sva potrebna ispitivanja komunikaciijske opreme i utvrđeno je da je sve spremno za nadzor i upravljanje trafostanicom i vjetroagregatima, tako da će se neometano upravljanje Vjetroelektranom 'Podveležje' vršiti iz Dispečerskog centra Elektroprivrede u Sarajevu", potvrdio je Senad Mujagić, vodeći stručni saradnik za operativno upravljanje u Elektroprivredi.

Izgradnjom Vjetroelektrane "Podveležje" značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sustava Elektroprivrede, odnosno smanjiti stopa korištenja fosilnih goriva, priopćeno je iz ove tvrtke.