Nijemci ulažu 130 milijuna KM u vjetroelektranu u Hercegovini

Vjetroelektrana
Arhiva/Hercegovina.info

Izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj, trebala bi početi u listopadu, na lokalitetu Grebak kod Nevesinja, potvrdio je ministar Petar Đokić, obilazeći lokaliteta budućeg vjetroparka.

Ovo će biti najveća započeta investicija u oblasti energetike u RS-u u ovoj godini u vrijednosti od 130 milijuna maraka, javlja RTRS.

Vjetropark će graditi investitor iz Njemačke, nakon što je provedena potrebna procedura i izdana koncesija.

Pripremni radovi, uređenje infrastrukture i gradnja, trebalo bi početi u listopadu.

- Ova je investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku zato što će u bilancama ukupno proizvedene električne energije, sa oko 50 megavata instalirane snage, bitno utjecati na strukturu proizvedene energije i povećati obim iz obnvoljivih izvora, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

U izgradnju bi trebala biti uključena domaća građevinska operativa. Općina bi, na ime koncesijske naknade, godišnje trebala da prihoduje oko milijun maraka.

- Mi uvijek idemo na potencijale vjetra, ovdje su uvjeti izvanrerdni. Raduje nas što smo došli u fazu da pričamo o početnim radovima na projektu, istakao je Admir Rahimić, direktor VE Grebak d.o.o.

Godišnja proizvodnja iz VE Grebak procjenjuje se na oko 130 gigavatsati struje.