NIJE SVIMA DAN ZA OBITELJ Za više od 20 Mostarki nedjelje postaju radne

Lutrija BiH

Za preko 20 žena, ali i muškaraca zaposlenih u poslovnicama Lutrije BiH u Mostaru protekla nedjelja bila je posljednja neradna jer od ove i svake druge će reklamirani 'dan za obitelj' provoditi na radnom mjestu.

Kako saznaje hercegovina.info odluka o radnim nedjeljama došla je s vrha tvrtke te još nije precizirano kojim će zamjenskim danom regulirati zakonsko pravo na slobodan dan u tjednu ukoliko se poslodavac ne odluči za nedjelju.

Radnici koje smo pokušali kontaktirati u želji da ostanu anonimni naglasili su razočaranost ovom odlukom te da je mnogima pao mrak na oči jer su nedjelje rezervirali za najmilije, a kladionice su objekti gdje većinom rade žene pa ove 'rupe' u zakonu dodatno pogađaju nježniji spol.

Iz Lutrije BiH do trenutka objave, osim automatskog odgovora, nisu odgovorili na naša pitanja o (ne)radnoj nedjelji u Mostaru kao i slobodnom danu za djelatnike kako je to predviđeno odlukom Gradskog vijeća.

Lutrija BiH će se tako pridružiti i ostalim kladionicama te poslovnicama igara na sreću koji nesmetano prometuju nedjeljom unatoč činjenici da upravo ta branša najmanje treba fizički rad budući da se dobar dio njihovih klijenata već godinama prebacio na klađenje putem interneta.

Osim kladionica i priređivača igara na sreću, nedjeljom su buknuli i supermarketi na benzinskim crpkama što direktno slabi male trgovine i poduzetnike koji su stavljeni u neravnopravan položaj.

Odluka koju se kolokvijalno naziva i zabranom rada nedjeljom među Mostarcima je ostavila nepotpun osjećaj budući da se tim danima mogu vidjeti 'izmicausi', a upravo rad kladionica izaziva poseban osjećaj frustracija budući da se radi o potpuno bespotrebnoj branši.

Grad Mostar prije skoro godinu dana donio je odluku o tzv. neradnoj nedjelji, no ona se u praksi pokazala kompliciranijom od onoga kako su podnositelji zamislili. U proteklim mjesecima moglo se vidjeti da jedan tržni centar ne radi, a drugi radi. Potpisivale su se peticije, radnici se bunili, no odluka je na puno višim instancama od želja pojedinaca, a sav radnički cirkus pod pokroviteljstvom Grada Mostara trebao se revidirati i vidjeti 'na čemu smo' nakon šesti mjeseci, no još nitko nema podatke o učinku donesene odluke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.