Nije moguće biti europejac, a biti titoist i nepoštivati biračku volju jednog naroda

Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, SDP BIH, HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, kazaz, Željko Komšić, BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, 1.svibanj, SDP BIH, Senad Avdić, SDP BIH, Emir Suljagić, SDP, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, europa, Tito, antifašizam, komunizam
Postoji potreba za postavljanjem takvog pitanja jer je u zemljama bivšeg komunističkog carstva, a posebice na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ukorijenjena politička i medijska navika prešućivanja komunističkih zločina. No, čini se kako ne samo antifašističko nego i antikomunističko usmjerenje, koje prati proces ujedinjavanja Europe, u konačnici dovodi u istu ravan fašizam i komunizam.
Državno vodstvo Republike Hrvatske, zemlje koja je nedavno završila pregovore o ulasku u Europsku uniju, po prvi je puta službeno obilježilo i stradanja koja je proizvodila komunistička vlast. Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor je, u povodu obilježavanja 23. kolovoza kao Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, otkrila spomen ploču na zgradi bivšeg zatvora u Staroj Gradiški u znak sjećanja na političke zatvorenike - žrtve komunističkog režima, stradale u tom zatvoru. Premijerka Kosor je i u Macelju ispred spomen crkve Muke Isusove otkrila spomen ploču također u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale u tom mjestu. "Klanjamo se, s velikim poštovanjem, žrtvama nacizma, odnosno ustaškog režima u Hrvatskoj, ali nastojimo sada otvoriti vrata za istrage o komunističkim zločinima i da to ne bude tabu tema. Da se jednako otvoreno o zločinima i zločincima progovori", istaknula je premijerka Kosor. U ove dvije rečenice premijerke Kosor izražena je neodgodiva civilizacijska neophodnost za raskrinkavanjem i komunističkih zločina te da se o fašističkim i komunističkim zločinima i zločincima "jednako otvoreno progovori".

I predsjednik Republike Hrvatske Ivo Jospipović se oglasio u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih I autoritarnih režima. "Ideologije poput fašizma, nacizma i komunizma dovele su do stvaranja totalitarnih, nedemokratskih i autoritarnih režima koji su iza sebe ostavili nebrojene mrtve, zatočene, mučene širom svijeta", rekao je Jospipović. Treba primjetiti da su i u njegovoj rečenici fašizam, nacizam i komunizam svrstani u isto društvo kao režimi koji su "iza sebe ostavili nebrojene mrtve, zatočene, mučene širom svijeta".

Svojim neprikrivenim ocjenama fažizma i komunizma kao zločinačkih totalitarnih režima, predsjednik Josipović i premijerka Kosor daju iznimno važan doprinos nužnom preoblikovanju svijesti, posebice onih političkih elita i njihov medijskih opslužitelja koji još nisu stekli sposobnost distanciranja od komunističke ostavštine i boljševičkih metoda. Boljševizirana politička svijest, po činjenicama koje nudi aktualna politička pozornica, posebice se žilavo ugnijezdila u Bosni i Hercegovini. Način na koji je koalicija "platformaških" stranaka predvođena SDP-om formirala vlast u Federaciji BiH sudara se sa demokratskim europskim tekovinama poštivanja većinske glasačke volje (Hrvata) i baca nas u naručje oživljavanja političke podobnosti kakva je prakticirana u komunističkim režimima od Lenjinovih i Staljinovih do Titovih vremena. A isticanje Titovog portreta u uredu jednog ot trojice članova najvišeg državnog tijela - Predsjedništva BiH, gledajući iz perspektive europskih gibanja, ne može se ocijeniti drugačije do političkim unazađivanjem Bosne i Hercegovine. Upravo je Tito zaštitini znak komunističkog režima, kakav nailazi na osudu civilizirane Europe i kojeg se, po zloćudnim totalitarnim učincima, svrstava uz bok fašizmu i nacizmu.

Nerazumno je i proturiječno zagovarati europejstvo a istodobno u uredu isticati portert komunističkog diktatora Tita. Ne može se istodobno biti Europejac i Titoist. Bosnu i Hercegovinu će također sustići obveza obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđenog Deklaracijom Europskog parlamenta od 23. kolovoza 2008. godine. Ta je Deklaracija potvrđena 2009. godine i posebnom odredbom Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu. Nužno je primjetiti kako je Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu prožeta antifašističkim ali i antikomunističkim opredjeljenjem. Taj antifašistički ali antikomunistički duh ilustriran je, primjerice, rečenicom u kojoj se navodi da su "od samog početka europske integracije bile odgovor na patnje koje su nanijele dva svjetska rata i nacistička tiranija koja je dovela do Holokausta i širenja nedemokratskih i totalitarnih komunističkih režima u Srednjoj i Istočnoj Europi". Dakle, posve je jasno rečeno da su europske integracije odgovor "nacističkoj tiraniji" i "širenju nedemokratskih i totalitarnih komunističkih režima".

Ovom se Rezolucijom, između ostalog, izražava žaljenje "što je 20 godina nakon raspada komunističkih diktatura u Srednjoj i Istočnoj Europi, pristup dokumentima koji su od osobne važnosti ili potrebni za znanstvena istraživanja još uvijek bezrazložno ograničen u nekim državama članicama", te se poziva "za pravi napor u svim zemljama članicama prema otvaranju arhiva, uključujući i one iz bivše službe unutarnje sigurnosti, tajne policije i obavještajne agencije". Jasno je da su meta ove odredba iz Rezolucije i zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije jer će ih uključivanje u Europsku uniju obvezati na otvaranje UDB-inih KOS-ovih arhiva. Uvid u UDB-ino i KOS-ovo "štivo" dublje će rasvijetliti pravu narav Titova komunističko-jugosalvenskog režima.

I na kraju bacimo pogled na još jedno stajalište iz ove Rezolucije u kojem se izražava uvjerenje "da je krajnji cilj otkrivanja i ocjenjivanja zločina počinjenih od strane komunističkih totalitarnih režima pomirenje, koje se može postići prihvaćanjem odgovornosti, moleći za praštanje i njegovanje moralne obnove". Biblijski rečeno - tko ima uši neka čuje, tko ima oči neka vidi!

Piše:[Pejo Gašparević | dnevnik.ba]